TIME TO SAY GOODBYE

Odlazak iz Ulice Downing: Boris Johnson neće smjeti uzeti ručno rađene zlatne tapete od 840 funti po roli

Britanskim premijerima daje se malo vremena za iseljenje. Ponekad je to rok od svega nekoliko dana

Boris Johnson 

 JUSTIN TALLIS/AFP

Boris Johnson nije se u nizu afera mogao vječito tvrdoglavo skrivati iza torijevaca, čija je podrška nestajala iz dana u dan. S više od 40 ostavki ministara i pomoćnika u vladi u dvadeset i četiri sata, došlo je do trenutka da napusti svoj ured, Downing Street 10. No kao što se odupirao napuštanju pozicije premijera, vjeruje se da će još teže napustiti svoj dom na broju 11, koji je sagradio s novom obitelji, 33-godišnjom suprugom Carrie i njihovo dvoje djece rođene tijekom mandata.

Johnson ima sedmero djece, četvero s bivšom suprugom te jedno s bivšom ljubavnicom, no informacije o svojoj privatnosti nikad nije htio dijeliti. Međutim, njegov privatni život bio je u središtu pozornosti kad su mediji otkrili priču o najluksuznijem uređenju stana u povijesti koje je obavljeno tijekom lockdowna.

Premijeri dobivaju godišnju javnu potporu od 30.000 funti za trošenje na imovinu, ali vjeruje se da su Boris i Carrie prekoračili proračun - spekulira se da je riječ o iznosu većem od 200.000 funti. Carrie je za uređenje angažirala ekscentričnu dizajnericu interijera Lulu Lytle - čiji je stil prepoznatljiv po biljnim i životinjskim motivima, a u njezinoj ponudi dekoracija nalazili su se i preparirani mravojedi, pingvini, morževi, pangolini...

Sad će Johnson i Carrie imati malo vremena da spakiraju sve stvari, ali sa sobom neće moći ponijeti ekstravagantne dijelove interijera poput ručno rađenih zlatnih tapeta od kojih je svaka rola koštala 840 funti. Dok u Bijeloj kući predsjednici imaju dva mjeseca da osiguraju mirnu primopredaju i uredno napuste kuću - ili helikopterom kao Donald Trump - britanskim premijerima daje se malo vremena za iseljenje. Ponekad je to rok od nekoliko dana da se izbace stvari starog premijera prije nego što novi uđe nakon kraljičine audijencije.

Javna potpora

Ne zna se kad će Johnson napustiti Downing Street, ali kad do toga dođe, moglo bi biti brzo i okrutno. David Cameron, koji je uložio u posljednje veliko uređenje stana i uvođenje modernijeg dizajna, mislio je da će imati mjesece da umota i spakira svoju imovinu tijekom ljeta nakon što je podnio ostavku 2016. Ali Theresa May toliko je brzo imenovana za njegovu nasljednicu da je on jedva imao vremena ‘‘spakirati četkicu‘‘, napisao je Sunday Times.

Dok Carrie bude pakirala kutije, fotografi tabloida iščekivat će da snime vreće i pakete koji se iznose. Za obitelj to može biti emotivan trenutak. Carrie je prve dvije godine braka djelila fotografije na Instagramu iz doma s dvogodišnjim sinom Wilfredom i šestomjesečnom kćeri Romy. Tonyju Blairu toliko je nedostajao dom da je odlučio kupiti sličnu kuću u Mayfairu.

image

Carrie Johnson s kćeri Romy

Niklas HALLE‘N/AFP

Veća je zabrinutost gdje će odlazeći premijer pronaći sljedeći dom. Cameron je s obitelji morao kampirati kod bliskih prijatelja jer je njegova kuća u Londonu još bila iznajmljena. Boris više neće imati osiguran automobil i sigurno se više neće moći koristiti privatnim jetom kako bi se vratio sa svojom obitelji s odmora u Cornwallu, kao što je to učinio prošli mjesec.

Nije poznato čime će se Johnson baviti, no kao bivši novinar mogao bi se vratiti pisanju kolumni, završiti svoju započetu knjigu o Shakespeareu ili napisati autobiografiju. S obzirom na rastuće životne troškove, i njegov će život odjednom postati skuplji. John Major, Brown i May nakon mandata radije su se vratili u svoje stare biračke jedinice.

Pisanje kolumni

Za Borisa bi to mogao biti sjeverozapadni London, Uxbridge ili South Ruislip. Pitanje je i tko će se sljedeći useliti u broj 11. Hoće li to biti Rishi Sunak, ministar financija koji je u srijedu podnio ostavku, ministrica vanjskih poslova Liz Truss, koja je do posljednjeg trenutka podržavala premijera?

Tko god to bio, jednom kad se useli u Downing Street, mogao bi vidjeti posljednje Borisove ostatke; možda mrlje na tepihu njegova psa Dilyna, možda chic komad dizajnerskog namještaja, a možda prazne boce alkohola preostale s partyja i domjenaka koji, kao što smo se načitali prošlih mjeseci, nisu bili rijetkost na toj londonskoj adresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46