TRAGEDIJA U DOLOMITIMA

Odlomio se golemi ledeni blok, alpinisti propali u provaliju: Najmanje petero mrtvih, pojavila se i strašna snimka

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje odron na Marmoladi iz neposredne blizine.

Snimka odrona

 Twitter

Klimatski pokolj na Marmoladi pobio je u izletničku nedjelju vjerojatno 22 osobe: potražile su svježinu i ljepotu na ledenjaku, našli su okrutnu smrt dok im je lavina leda i stijenja komadala tijela.

Šestora tjelesa su odnesena u mrtvačnicu. Trojica su talijanski državljani, jedan češki, a žena i muškarac nisu identificirani. Traga se još za šesnaestorima, ali neznatne su nade da je itko od njih preživio.

Policija kontrolira vozila ostavljena na parkiralištu podno vrha u noći s nedjelje na ponedjeljak eda bi ustanovila tko to ondje nedostaje. Ozlijeđenih je 14, od kojih dvojica teško.

Sada se kaže da od 4. svibnja temperatura na ledenjaku nije sišla ispod Celsiusove ništice, te da je u subotu dosegla 10°C. Prošle zime ondje nije pao snijeg. Vječni led na Alpama iščezava uslijed zagrijavanja atmosfere. Sve to je pridonijelo da se u jednom trenutku s ledenjaka na Marmoladi otkine komad leda velik kao zgrada i da se niz strminu surva lavina. "Komadi leda bili su veliki kao automobili", kažu prvi spasioci. Trima planinarskim skupinama koje su izabrale uobičajen laki uspon – nije bilo spasa.

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja prikazuje odron na Marmoladi iz neposredne blizine.

Najmanje pet helikoptera te spasilački psi upućeni su na mjesto nesreće.

- Čuli smo buku, koja asocira na odron. Nakon toga vidjeli smo lavinu snijega i leda kako se velikom brzinom kreće prema dolini, znali smo da se dogodilo nešto loše, rekao je očevidac nesreće za agenciju Ansa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:27