TROŠE PREVIŠE

ODLUKA EU KOJA BI MOGLA IZAZVATI POMUTNJU 'Zabranit ćemo prodaju halogenih žarulja!'

Nova odluka slijedi zabranu tradicionalnih žarulja sa žarnom niti koje su maknute s tržišta kako bi se smanjio učinak staklenika.
 wiki

Prodaja halogenih žarulja, koje se nalaze u milijunima kućanstava diljem europskog kontinenta, mogla bi biti zabranjena već početkom iduće godine kao dio nove doktrine štednje Europske unije.

Nova odluka slijedi zabranu tradicionalnih žarulja sa žarnom niti koje su maknute s tržišta kako bi se smanjio učinak staklenika.

U Velikoj Britaniji na godišnjoj se bazi prodaje više milijuna halogenih žarulja, koje se najčešće koriste za kuhinjsku i kupaonsku rasvjetu. Bilo kakva zabrana mogla bi uvesti pravu pomutnju, piše Daily Mail.

Europska komisija i "zeleni" aktivisti tvrde kako halogene žarulje nisu učinkovitije od tradicionalnih stoga bi trebale biti zamijenjene s energetski štedljivijim fluorescentnim žaruljama i LED-icama.

No, postojeće alternative su i do 15 puta skuplje. Također, LED žarulje ne rade s prigušivačima i električnim instalacijama koje su postavljene za halogene prethodnice. Uz to, fluorescentnim žaruljama treba i do pet minuta prije nego što postignu radnu temperaturu i osvjetljenje.

Europska komisija će glasanje o zabrani odgoditi za travanj kada će biti odlučeno da stupa na snagu 2016. ili možda kasnije, 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 10:07