PRIOPĆENJE IZ STRASBOURGA

ODLUKA EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA 'Bosna i Hercegovina odgovorna je zbog neprovođenja izbora u Mostaru'

Mostar
 Ilustracija / Krasnevsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je kako država Bosna i Hercegovina krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima zbog činjenice da se njezini političari već dulje od desetljeća ne mogu dogovoriti o izbornim pravilima koja bi vrijedila za grad Mostar, objavljeno je u utorak u sjedištu tog suda u Strasbourgu.

Tužbu protiv BiH podnijela je Irma Baralija, koja živi u Mostaru, gradu u kojemu lokalni izbori nisu provedeni od 2008. godine jer je Ustavni sud BiH 2010. neke odredbe izbornih pravila, koje su vrijedile za taj grad, progasio neustavnima i naložio njihovu izmjenu.

Sud je zapravo proglasio neustavnim one odredbe izbornih pravila koje su različitim izbornim jedinicama u Mostaru davale podjednaki broj mjesta u Gradskom vijeću Mostara, iako je u njima živio nesrazmjeran broj glasača.

Vlastima u BiH ostavljen je rok od šest mjeseci da provedu odluku Ustavnog suda BiH, no HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), koje dijele vlast u Mostaru, od završetka rata nisu se uspjele usuglasiti kako to učiniti pa u gradu nema ni izbora, a gradonačelniku Ljubi Bešliću (HDZ BiH) zakonit mandat istekao je još 2012. godine, no on je i dalje na toj poziciji.

- Takva situacija nije bila u skladu s načelom vladavine prava. Sud stoga nije mogao prihvatiti argument vlade da je višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih skupina u Mostaru.

Tužena država je stoga prekršila svoju obvezu da poduzme mjere kako bi zaštitila podnositeljicu predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovi njezina mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru.

Sud je također jednoglasno utvrdio, na osnovi članka 46. (obveznost i izvršenje presuda), da tužena država mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna - stoji u sažetku presude objavljenom u utorak.

Sud u Strasbourgu također je naznačio kako bi mogao izravno intervenirati i nametnuti "privremeno rješenje" kojim bi se regulirao način provedbe izbora u Mostaru ukoliko se presuda ne provede u roku od šest mjeseci.

Podnositeljici tužbe Irmi Baraliji, koja je i članica lokalne organizacije Naše stranke (NS) u Mostaru, država BiH je, zbog uskraćivanja njezinih građanskih prava, dužna isplatiti odštetu od pet tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 03:48