EKOLOŠKI KRITERIJI

ODLUKA KOJA ĆE PROMIJENITI SVE: Prvi grad u Njemačkoj počeo s uvođenjem zabrane prometa dizelašima: 'Krećemo krajem svibnja'

 
 REUTERS

Hamburg kao prvi grad u Njemačkoj krajem svibnja uvodi zabranu prometa starijim vozilima s dizelskim motorima na nekima od svojih prometnica, priopćila je u srijedu uprava grada Hamburga.

„Ograničenja za promet dijelovima dviju prometnica u Hamburgu, koje je gradski Senat donio 2017. , mogu stupiti na snagu“, priopćila je uprava Hamburga.

Zabrana se odnosi na dijelove dviju prometnica u središtu grada u ukupnoj duljini od oko 2,3 kilometara. Zabrana vrijedi za sva vozila s dizelskim pogonom koje nemaju najnoviju ekološku oznaku.

U Hamburgu je registrirano oko 260.000 vozila s dizelskim motorom od čega samo 96.000 ispunjava najviše ekološke kriterije.

Grad-savezna pokrajina Hamburg time implementira odluku Ustavnog suda donesenu krajem veljače ove godine. Ustavni sud je tada na primjeru gradova Stuttgart i Duesseldorf odlučio da gradovi, kao krajnju mjeru u postizanju sniženja vrijednosti dušikovih oksida, mogu uvesti i zabrane prometa.

Prije nekoliko dana je i Europska komisija pred Europskim sudom protiv Njemačke podigla tužbu zbog neučinkovitosti u smanjenju vrijednosti dušikovih oksida u gradovima.

Njemačka politika i automobilska industrija već se mjesecima spore oko mehanizama za rješenje problema. Njemačka vlada se, kako bi se spriječile šire zabrane prometa dizelskih vozila, zalaže za mehaničke promjene na starijim vozilima, čime bi bili ispunjeni ekološki standardi.

Automobilska industrija odbacuje takve promjene smatrajući ih preskupima te inzistira na promjeni softvera na vozilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2021 16:55