EKSPLOZIJE

ODMAZDA IRANSKIH SNAGA? Dvije rakete pale u blizini američkog veleposlanstva u Bagdadu, napadnuta i baza u kojoj su smješteni vojnici SAD-a

Irački specijalci čuvaju američko veleposlanstvo u Bagdadu
 AFP

Dvije rakete ispaljene iz višecijevnog bacača pale su u subotu u blizini veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bagdadu, no žrtava nije bilo, rekla su dva izvora iz iračke policije agenciji Reuters.

Rakete su pale na trg u snažno utvrđenoj "Zelenoj zoni" Bagdada u kojoj su smještena strana predstavništva i zgrade iračke vlade.

Rakete iz višecijevnog bacača u subotu su pale i unutar zračne baze Balad, 80 kilometara sjeverno od Bagdada, u kojoj su smještene snage SAD-a, rekli su izvori iz snaga sigurnosti. Ni u ovom napadu nije bilo žrtava.

Od minobacačke granate ispaljene u subotu na bagdadsku četvrt Jadriya ranjeno je pet osoba, objavila je policija.

U američkom napadu u u bagdadskoj zračnoj ludi u petak je, po nalogu predsjednika SAD-a Donlada Trumpa, ubijen iranski general Kasem Sulejmani, zapovjednik elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde.

U napadu je ubijen i zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis, drugi čovjek većinski proiranske iračke paravojne snage Hašd al-Šaabi, a zapovjednici Haašda su pozvali svoje borce da budu spremni.

Teheran je Sulejmanija obećao osvetiti te se strahuje od izbijanja otvorenih sukoba.

Iračka milicija Kataib Hezbollah, koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije, upozorila je u subotu iračke snage sigurnosti da se od nedjelje navečer drže na udaljenosti od najmanje jednog kilometra od baza vojske SAD-a u Iraku, izvijestila je televizija Mayadeen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51