IRACIONALNA SITUACIJA

ODNOSI DVIJU SUPERSILA PRED KRAHOM Amerikanci bijesni zbog ruskog bombardiranja Alepa: 'Ili zaustavite pokolj ili prekidamo sve kontakte'

John Kerry i Sergej Lavrov
 Andrew Kelly / REUTERS

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države sasvim blizu prekida dijaloga s Rusijom o sirijskom sukobu, nakon nastavka rata u Alepu.

"Mislim da smo sasvim blizu prekida dijaloga jer je to iracionalno nakon ovakvih bombardiranja", rekao je glavni američki diplomat odgovarajući na pitanje na konferenciji istraživačkog instituta u Washingtonu, dan nakon slične prijetnje koju je u telefonskom razgovoru uputio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

"Nema potvrde ni naznake ozbiljnosti onoga što se trenutačno događa", rekao je Kerry smjerajući na Rusiju, saveznika sirijskog režima, ali je nije izrijekom spomenuo.

"Sada moramo neko vrijeme razmišljati o alternativama, osim ako zaraćene strane jasno ne kažu da su voljne razmisliti o djelotvornijem pristupu", upozorio je John Kerry, ne rekavši kakve bi to bile "alternative" za kojima bi američka administracija posegnula radi pronalaženja izlaska iz sirijske krize.

Kerry je u srijedu izravno zaprijetio Lavrovu da će prekinuti svaku suradnju ako se ne zaustavi pokolj u Alepu.

Deset dana nakon neuspjeha zadnjeg primirja, američki državni tajnik je nazvao ruskog kolegu kako bi mu dao do znanja da se "SAD sprema na prekid bilateralne suradnje s Rusijom o Siriji, ponajprije na uspostavi zajedničkog centra" za vojnu suradnju protiv džihadista predviđenog ugovorom koji su Kerry i Lavrov potpisali u Ženevi 9. rujna, navodi se u izvješću State Departmenta objavljenom u srijedu.

John Kerry koji je bio vidljivo iscrpljen zadnjih tjedana, mjesecima je teško radio na uspostavi suradnje s Rusijom radi pronalaženja rješenja za sirijsku tragediju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 00:18