NESMOTRENI POMPEO

'ODNOSI NJEMAČKE I AMERIKE SU SE NAKON OVOGA RASPALI NA KOMADIĆE' Kako je jedan naizgled bezazlen potez Trumpovog jastreba sablaznio Berlin

 
Angela Merkel i Donald Trump
 Fabrizio Bensch / Joshua Roberts / Reuters

Nijemci mrze kašnjenje, to već svi znaju. Ali ono što će ih zaista razbjesniti jest otkazivanje sastanka u posljednji trenutak, piše ugledni novinar Politica Matthew Karnitschnig u članku pod naslovom 'Pompeo je za Berlin mrtav čovjek'.

Ovog utorka taj, za Nijemce neoprostiv potez, napravio je američki državni tajnik Mike Pompeo koji je otkazao službeni put u Berlin, razljutivši time kancelarku Angelu Merkel i njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

- Ovako nešto je teško opravdati. Što je bilo hitnije za Pompea od njegova prvog posjeta Berlinu otkako je preuzeo dužnost državnog tajnika SAD-a? - pita se ugledni njemački dnevni list Süddeutsche Zeitung.

Prema Pompeu, ta važnija stvar je Iran, koji je njegov šef Donald Trump pretvorio u glavnog vanjskopolitičkog neprijatelja SAD-a. To je još više razljutilo službeni Berlin, u kojem se i dalje nadaju da u suradnji s ostatkom Europe mogu spasiti nuklearni sporazum koji je s Iranom dogovorila Obamina administracija, samo da bi ga Trump hladno poderao, bez obzira na posljedice.

A to što je Pompeo tako očito odlučio ignorirati Nijemce prije nego se uputio u novi okršaj s Teheranom, Njemačka je doživjela kao bolni šamar. Da, reakcija iz Berlina koju je vidjela javnost bila je smirena, bez emocija. No, iza kulisa visoki dužnosnici bili su bijesni, piše dobro upućeni Karnitschnig za Politico.

Dio toga definitivno ide na račun narušenih odnosa Njemačke i SAD-a u Trumpovom mandatu, ali također pokazuje i duboku važnost koju Nijemci pripisuju običajima i ritualima kad je u pitanju vanjska politika. Naime, ako odnosi s nekom državom sve više tonu, Njemačka sve više inzistira na ritualima međunarodne diplomacije.

A jedan od tih je da je dijalog, ma koliko god besmislen bio, bolji od šutnje. Najbolji dokaz za to su susreti Merkel i Putina, koji nisu prekinuti ni nakon što je Rusija provela aneksiju Krima, koji pripada Ukrajini. Iako se Njemačka s tim ne slaže, to nije spriječilo Merkel da se od tada barem desetak puta sretne s Putinom. Istina, nije ništa promijenila, ali nitko joj nije mogao prigovoriti da se nije trudila.

Dakle, sve i da Pompeov posjet Berlinu ne bi rezultirao ničim drugim osim prigodnim slikanjem i neobaveznim čavrljanjem, Nijemci su svejedno očekivali da se ta "ceremonija" ispoštuje. To što je državni tajnik SAD-a obećao da će doći u Berlin prvom prilikom, nije bilo dovoljno da popravi štetu

Štoviše, cijeli "incident" bio je dovoljan da Süddeutsche Zeitung zaključi da su "njemačko-američki odnosi razderani na komadiće".

A sve je to i na liniji izjave kancelarke Merkel izrečene prije nekoliko mjeseci na minhenskom sigurnosnom summitu. Ustvrdila je tada da se čitav međunarodni poredak kakav poznajemo raspada.

- Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno, izjavila je tada, odgovarajući tako na Trumpovu izolacionističku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:46