PALA JE ODLUKA

Odobrena jamčevina Hrvatima u Zambiji: Branit će se sa slobode!

Dobili su tri uvjeta, a iduće ročište trebalo bi se održati 1. ožujka

Hrvati stižu na sud u Ndoli

 Stafrance Zulu/Jutarnji list

NOVO 09:11 Iduće ročište zakazano je za 1. ožujak.


09:08 Nova sutkinja Jene Bwalya odobrila je Hrvatima u Zambiji da se brane sa slobode. Svatko od njih trebao bi dati oko 1100 dolara jamčevine, putovnice će morati ostaviti u imigracijskom uredu te regulirati privremenu boravišnu dozvolu.


09:03 Počelo je ročište u Ndoli. Osmero Hrvata i imigracijska službenica izašli su pred novu sutkinju. Odvjetnici Hrvata kazali su kako nema opasnosti od bijega jer se njihove putovnice nalaze kod imigracijske službenice.


Hrvatski državljani, uhićeni drugi put u Zambiji pod optužbom da su pokušali trgovati ljudima nakon što su posvojili četvero djece iz Konga, upravo su stigli na sud u Ndoli gdje se odlučuje o njihovu puštanju da se brane sa slobode.

Odluku će donijeti nova sutkinja u ovom predmetu, Jennipher Bwalya. Zambijski novinar koji prati suđenje, Stafrance Zulu, očekuje da će Hrvati ovaj put brže biti pušteni iz zatvora uz jamčevinu nego u prvom zahtjevu jer sad znaju uvjete jamčevine. Ako im sutkinja odobri jamčevinu, trebali bi ispuniti uvjete brže nego prošli put.

image

Hrvati stižu na sud u Ndoli

Stafrance Zulu/Jutarnji list
image

Hrvati stižu na sud u Ndoli

Stafrance Zulu/Jutarnji list

Uz Hrvate je u ovoj obnovljenoj optužnici optužena i viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom, a koja je u kućnom pritvoru.

image

Imigracijska službenica koja se nalazi u kućnom pritvoru na sud je stigla s odvjetnikom prije Hrvata

/Stafrance Zulu/jutarnji List

Riječ je o djelatnici imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, gdje su Hrvati dvaput uhićeni pri povratku u Hrvatsku, no nije jasno koja je njezina uloga bila.

image

Hrvati stižu na sud u Ndoli

Stafrance Zulu/Jutarnji list
image

Hrvati stižu na sud u Ndoli

Stafrance Zulu/Jutarnji list

Imigracijska služba Zambije prošli tjedan priopćila je kako su Hrvati zajedno sa zambijskom službenicom optuženi za pokušaj trgovine djecom prema članku 3.a stavku prvom Zakona protiv trgovine ljudima i članku 12. To je članak koji je amandmanom iz 2022. dodatno pooštren, pa je za osobe koje trguje djecom s namjerom da ih iskorištavaju predviđena kazna zatvora od minimalno 30 godina do doživotne kazne. Nešto su blaže kazne za pokušaj trgovine djecom, što se Hrvatima stavlja na teret, a za to je predviđeno od 10 do 20 godina zatvora.

Podsjetimo, prošli je sudac donio odluku da se suđenje prekida i dao im rok od 48 sati da napuste Zambiju. No osmero hrvatskih državljana ponovno su priveli imigracijski službenici u zračnoj luci u Ndoli i odveli ih u isti zatvor gdje su ranije bili proveli više od mjesec i pol dana. Prošli tjedan optužnica je obnovljena i proširena na imigracijsku službenicu, a Hrvati i imigracijska službenica su se izjasnili da nisu krivi.

image

Hrvati stižu na sud u Ndoli

image

Hrvati stižu na sud u Ndoli

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:31