POHLEPNI PLAVCI

Odred iz Baltimorea koji se specijalizirao za pljačkanje novca i droge od dilera

‘Jenkins je trovao našu zajednicu, a trebao ju je braniti od otrova‘. Dobar argument zašto se u SAD-u širi zahtjev za reformom policije
Odred iz Baltimorea
 Profimedia/Screenshot

Narednik Wayne Jenkins je napravio pogrešku. Jednu, ali ozbiljnu. Toliko ozbiljnu da je zaljuljala policijsku upravu cijeloga grada, Baltimorea. “Kriv sam, sam Bog zna da sam kriv. Jako mi je žao svih građana Baltimorea”, rekao je na suđenju 2018. godine. I dodao je da je okaljao policijsku značku.

Jenkins je ušao u policijske snage kao početnik 2003. godine, ali je napredovao doslovce svjetlosnom brzinom. Samo šest godina kasnije on je već superpolicajac, zvijezda policije kad je riječ o statistici, bilo da je riječ o zapljeni oružja, uhićenjima, bilo čemu. Već tada je pokazivao sklonost prema kršenju pravila s vremena na vrijeme. Te je godine upravo on zaplijenio najveću količinu droge u povijesti baltimorske policije.

Partner i on su u policijsku postaju došli s četrdeset i jednim kilogramom kokaina i još 11.000 dolara. U travanjsko jutro 2015. godine pripadnici baltimorske policije su uhitili crnog mladića, Freddie Gray mu je bilo ime, te ga na silu ubacili u policijski kombi. Ondje mu je slomljena kralježnica i zdrobljeno grlo. Grad su zatim potresli burni prosvjedi protiv policijske brutalnosti, nešto poput nedavnom slučaja Georga Floyda u Minneapolisu.

Zvijezda

U Baltimoreu su odlučili na pobunu javnosti odgovoriti, između ostalog, novom jedinicom koja bi bila u civilu: Special Enforcement Section (SES, Odjel za posebne zadatke). Njihova je zadaća bila voziti se gradom i uskočiti ako negdje vide problem. Jenkins je ušao u taj sustav i odmah postao jedan od najuspješnijih. S gotovo svakog izlaska donosio je oružje, drogu ili uhićenike. Zvijezda.

Trebao je to biti još jedan redoviti dan na poslu tog 26. ožujka, oblačnog dana. Jenkins je vozio civilni automobil, a s njim su bila tri člana njegova tima: Marcus Taylor, Maurice Ward, i Evodio Hendrix, sva trojica crnci. I dio SES-a. Vidjeli su crnca s naprtnjačom kako izlazi iz kuće u ulazi u parkirani automobil.

Za upravljačem je sjedio Oreese Stevenson, iskusni diler koji je iza sebe imao zatvorsku kaznu. Jenkins je, iako nije imao nalog, pretresao naprtnjaču i kutiju koju je crnac koji je ušao u automobil imao između nogu. U naprtnjači je bilo pola kilograma kokaina, u kutiji 20.000 dolara. Kad je iz kuće izašla žena,

Jenkins je pojurio prema njoj, izbio joj mobitel iz ruke, uletio u kuću, ali ondje nije našao ni drogu ni oružje ni novac. Ali, osjećao je da se dokopao “čudovišta”, onog pravog slučaja koji će mu omogućiti da se obogati. Jenkins je još tamo od prve velike zapljene kokaina 2009. godine kad god je mogao, otkidao dio dokaznog materijala: novac i drogu. Prošao je kroz policijsku bazu i vidio da je Stevenson moguće “čudovište”.

Čišćenje

Konačno se predstavio i rekao da je pripadnih saveznih snaga sigurnosti i da ih Stevenson ne zanima već da traže njegove nalogodavce, teškaše. Stevenson mu je zatim dao svoju adresu i nije rekao ništa više. Jenkins je pozvao policajce u uniformama da privedu Stevensona i crnca s ruksakom, a on je nazvao - čovjeka koji daje novac za jamčevinu uhićenima. Kasnije će se pokazati da je Donny Stepp bio stari Jenkinsonov partner kojem je često davao adrese na kojima je bilo novca i/ili droge. Pa bi Stepp tamo otišao prije policije, sve pokupio i zatim Jenkinsu dao dogovoreni postotak.

Poslao je i sada Steppa na adresu koju mu je dao Stevenson kako bi “počistio kuću” prije dolaska policije. Da bi mu osigurao dovoljno vremena, policiju je uputio na drugu Stevensonovu adresu. Stepp je došao blizu kuće, ali je tada vidio mladića s naprtnjačom kako iz nje izlazi.

Postao je sumnjičav. Jenkins je pričao o deset kilograma kokaina i pola milijuna dolara. U Baltimoreu ljudi ginu za puno manje iznose. Čekao je, rizik je bio prevelik. S druge strane, Jenkins više nije mogao zadržavati policiju jer ništa nisu našli u prvoj kući. I ubrzo dolazi u pravu Stevensonovu kuću. Silazi u podrum i nalazi nekoliko kilograma kokaina, novac i dva pištolja.

Svjedoci

Ispod pancirke je ugurao dva kilograma kokaina i otišao do automobila, pozvao Steppa i dao mu ih. Vratio se, ostavio u kući samo kolegu Warda, a s ostalom dvojicom otišao u policijsku postaju kako bi dobio nalog za premetačinu. A onda se dogodilo gotovo neminovno, pred kućom se pojavila sestra Stevensonove žene i njezina prijateljica.

Ward ih nije htio pustiti unutra na što su one počele vikati pa je konačno Jenkins poslao jednog policajca da pomogne Wardu. I tako je broj svjedoka apsolutno protuzakonitog djelovanja policije rastao. Da bi na kraju došle i Stevensonova žena i majka. Kojima su pokazali neki papir da su pronašli drogu u automobilu njihova muža i sina te da imaju pravo biti u kući. Zatim je stigao Jenkins te ih obje istjerao iz kuće. A zatim slijedi vrhunac. Jenkins silazi u podrum, ali ostali ne snimaju. Razbija sef u kojem se nalazi jako puno novca.

Kaže im da je dovoljno da u sefu ostane 100.000 dolara, a ostalo vade i stavljaju u crnu vreću. Zatim zatvaraju sef, izlaze iz podruma i tada kreće varijete: Jenkins opet silazi, glasno ih poziva da siđu, Taylor sve snima mobitelom, razbijaju sef i u njemu nalaze 100.000 dolara. I osam kilograma kokaina. Iz službenog izvješća nestaju dva kilograma koje je dao Steppu te ostatak novca.

No, Stevenson se nije dao. Angažirao je odvjetnika koji je počeo raditi na cijelom slučaju i ubrzo su dokazi izašli na vidjelo. Stepp je progovorio, a zatim i neki iz tima.. Sudac je zaključio: “Jenkins je trovao našu zajednicu, a trebao ju je braniti od takvog otrova”. Dobar argument zašto se u SAD-u širi zahtjev za reformom lokalnih policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:51