TKO SU MUSTA‘RIBIN?

Odred je stariji od Izraela, elitni su ubojice, arapski imaju u malom prstu, a ovo su im osnivači!

Ime im znači "oni koji se pretvaraju da su Arapi". Infiltriraju se među palestinske provjednike, ulaze u srca izbjegličkih kampova...

Prizor s nadzorne kamere u bolnici u Dženinu. Članovi Musta‘ribina u akciji. 

 -/Afp

Nakon likvidacije četvorice Palestinaca u bolnici u Dženinu na Zapadnoj obali svi se pitaju što je izraelska organizacija Musta‘ribin, čiji pripadnici izvode ubilačke i špijunske akcije pretvarajući se da su Arapi ili Palestinci. U posljednjoj operaciji desetak agenata preodjevenih u medicinsko osoblje, žene i pacijente uspjelo je ući u neprijateljsku bolnicu te doći do soba u kojima su spavali Palestinci optuženi za veze s Hamasom.

Na snimci s nadzorne kamere vidi se da se dio agenata prerušio u žene i pokriven nikabom došao do žrtava. Jedan je bio u invalidskim kolicima, a na snimci se vidi kako skače iz kolica s oružjem s prigušivačem. Jedan je navodno nosio dječji krevetić.

{/embed_photo_jl}

image

Krevet ubijene žrtve u palestinskoj bolnici Ibn Sina.

Zain Jaafar/Afp

Operacija je trajala samo desetak minuta, a dobre krinke omogućile su im da bez problema uđu u bolnicu Ibn Sina. Upravo je to jedno od glavnih obilježja skupine. Članovi se obično pretvaraju da su Arapi i na taj način infiltriraraju među Palestince.

Njihove akcije poput ove nisu rijetkost. Racije na palestinskim teritorijima su česte, a grad Dženin, u kojem je izvedena akcija, poznat je kao jedno od glavnih uporišta militantnih palestinskih skupina. Uhićenja i sukobi s lokalnim stanovništvom su česti, piše The Australian. Odjeveni kao Palestinci agenti ulaze u institucije poput bolnica, ali i gusto naseljene izbjegličke kampove kako bi došli do informacija ili izveli akcije.

The Australian piše kako su izraelske jedinice od 7. listopada i nezapamćenog Hamasova napada na izraelski teritorij pojačale broj akcija na Zapadnoj obali u odnosu na razdoblje neposredno prije tog događaja. U akcijama je dosad ubijeno najmanje 357 Palestinaca, a i mnogo je uhićenih. Grad je zbog toga u kaosu, a palestinske vlasti na čelu s Fatahom slabo vladaju zbivanjima i ljudima.

Oni koji se pretvaraju da su Arapi

Ime organizacije Musta‘ribin znači "oni koji se pretvaraju da su Arapi", piše The New Arab, panarapski portal sa sjedištem u Londonu. Posebno su obučeni za infiltracijske operacije. Njihovi agenti govore arapski, "ponašaju se kao Arapi" i odijevaju se kao Arapi, navodi portal. Ulaze u srca palestinskih gradova i institucija. Osim što tako nadziru lokalno stanovništvo i doznaju informacije, provode akcije spašavanja otetih izraelskih državljana i izvode likvidacije poput ove od utorka.

Jedinica postoji dulje od države Izrael. Počela je djelovati unutar elitnog odjela židovske paravojne organizacije Haganah, iz koje su se poslije razvile Izraelske obrambene snage (IDF). Njihov nastanak rezultat je suradnje između cionističkog pokreta i britanske uprave u tadašnjoj Palestini za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše The New Arab. Britancima su trebali obavještajci koji se mogu infiltrirati u lokalne zajednice na Levantu i sabotirati Nijemce. Predloženo je da zadatak preuzmu Mizrahi, Židovi iz arapskih država koji su se uselili u Palestinu.

Prvi su agenti radili u susjednim zemljama, pogotovo u Siriji i Libanonu, i tako je osnovan "sirijski vod". Nakon njemačkog poraza Britancima vod više nije bio potreban pa je raspušten. Taj trenutak koincidirao je s rastom tenzija između cionističkih militanata i Britanaca, ali i lokalnih Palestinaca. Vod je uskoro uskrsnuo u sklopu izraelskih snaga, a zadaci su mu bili špijunaža i sabotaža. Jedinice danas vrlo često rade na spašavanju talaca, ali nije poznato da su radili na povratku izraelskih talaca odvedenih u Gazu 7. listopada.

image

Sprovod braće Gazavi, Palestinaca ubijenih u akciji izraelskih tajnih agenata na Zapadnoj obali.

Zain Jaafar/Afp
image

Jedan od ubijene braće Gazavi u zastavi palestinskog ogranka militantne skupine Islamski džihad.

Zain Jaafar/Afp

Kad ih otkriju, tajne skupine budu raspuštene, a osnivaju se nove. Prema pisanju The New Araba, jedinice čini od pet do deset pripadnika. Često koriste palestinske prosvjede kako bi se infiltrirali i tada pale gume i bacaju kamenje zajedno s Palestincima.

Ugrožavaju ih nove tehnologije

Arapski portal navodi kako "u posljednje vrijeme prikupljanje obavještajnih podataka za Izrael uglavnom radi umjetna inteligencija". Pripadnici Musta‘ribina češće se zato bave infiltracijom među palestinske prosvjednike. Prema portalu, važnost ove skupine smanjena je zbog novih tehnologija.

Iako su sukobi između Izraelaca i Palestinaca u Dženinu učestali, akcija izvedena u bolnici Ibn Sina prvi je slučaj da su izraelski tajni agenti upali u bolnicu i izveli likvidacije. Izrael je već bio na meti kritika zbog ulaska u bolnice u Gazi i odvođenje osoblja i pacijenata. Izrael tvrdi da se u bolnicama skrivaju teroristi, koji civile koriste kao ljudski štit, a za medicinske ustanove u Gazi tvrdili su da u podzemlju skrivaju Hamasova središta.

Napad Musta‘ribina arapski izvori tumače kao pokušaj stvaranja "paranoje i straha" u palestinskoj zajednici na Zapadnoj obali, sve kako bi se "potkopao pokret otpora". Prema mnogim arapskim i izraelskim aktivistima za ljudska prava, ovaj se odred manje-više svodi na atentatore. Nema službenih procjena o tome koliko je njihovih žrtava, međutim The New Arab prenosi izvore prema kojima je između 2000 i 2010 tajnih agenata likvidiralo 161 Palestinca, među kojima je 19 bilo mlađe od 16 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 22:36