KRIZA U BiH

Održali nenajavljeni razgovor u Beogradu: Vučić otkrio što je ‘zamolio Dodika‘

Sankcije SAD-a protiv Dodika i drugih dužnosnika RS-a Vučić vidi kao "užasan presedan"

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

 Andrej Isakovic/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zamolio je u petak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj (RS) da sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS, priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Vučić je, u nenajavljenom razgovoru s Dodikom u Beogradu, istaknuo da svaka odluka ovisi o vodstvu RS-a, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u tom entitetu BiH moli da razmotre njegov prijedlog, "jer je jasno da neki politički činitelji, koji u bitnome ugrožavaju stabilnost cijele regije, neistinama i insinuacijama krivnju pokušavaju prebaciti na srpski narod i RS".

Srbijanski predsjednik je, prema priopćenju, rekao kako njegova "molba Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se s bilo čim suglase ili da za bilo što glasaju", već naprotiv "da stol za kojim trebaju sjediti predstavnici RS-a ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda".

On je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjoj Luci "obrazloži svoj prijedlog".

Sankcije SAD-a protiv Dodika i drugih dužnosnika RS-a Vučić vidi kao "užasan presedan", uz ocjenu da "jedino mogu donijeti katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i regiji".

"Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje", ocijenio je Vučić. U priopćenju je istaknuta zajednička suglasnost da su "mir i stabilnost od ključnog značaja za cijelu regiju".

Dodikovo stajalište je, prema priopćenju iz Vučićeva ureda, da se "protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći".

S tim u vezi on je istaknuo da su obilježavanje Dana Republike Srpske 9. siječnja pratile "najbrutalnije uvrede" iz Sarajeva "i iz usta mnogih zapadnih političara", koji su taj događaj, organiziran uz sudjelovanje "regularnih i legalnih policijskih snaga Republike Srpske", predstavili kao "prijetnju miru".

Sjedinjene Države u utorak su pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

Dodik je rekao kako "stvarno ugrožavanje mira od muslimanskih paravojnih postrojbi, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu" međunarodni dužnosnici i Sarajevo "nisu ni spomenuli".

On drži da je "srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristranog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država".

Vučić i Dodik su, kako se navodi u priopćenju, razgovarali i "značajnoj financijskoj potpori Republici Srpskoj" koju priprema Srbija, o čemu će njihovi suradnici i dvije vlade "ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost".

Na sastanku je dogovoreno i održavanje "velikog sabora Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dviju vlada" 27. siječnja, kada će se "odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljnjem unapređenju suradnje u svim područjima", navedeno je u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:57