ARGENTINA

Održan ‘sprovod‘ za plaće radnika: ‘Situacija je pogubna. Primanja potrošimo prije sredine mjeseca‘

Minimalna plaća u Argentini iznosi 334 američka dolara, a sindikalna košarica za četveročlanu obitelj 817 dolara
 Emiliano Lasalvia/AFP

Neke su žene došle u crnini s cvjetnom krunom na glavi, drugi su nosili predimenzionirani lijes u povorci koja prolazila ulicama Buenos Airesa i nije na posljednji počinak ispraćala neku osobu, već je "sprovod" održan za radničke plaće u Argentini.

Očekuje se da će do kraja godine inflacija u zemlji doseći razinu od 90% i "pojesti" kupovnu moć prosječnog argentinskog radnika, unatoč višegodišnjim pokušajima Vlade da smanji rast cijena.

image
MAGALI CERVANTES/AFP

"Situacija je pogubna za radnike. Prije nego li dočekamo sredinu mjeseca, ništa nam ne ostaje od plaće, nemamo dovoljno", izjavila je za Reuters Melisa Gargarello, predstavnica Fronte za organizacije u nevolji koja je organizirala ovaj protestni skup.

Jedan od prosvjednika je nosio transparent na kojem je prikazana "povijest bolesti" za plaće u Argentini, grafički prikaz kako je inflacija "pojela" vrijednost iskazanu na platnim listama. Dok se veći dio svijeta bori s inflacijom koja je iskazazana jednoznamenkastim vrijednostima, argentinska muka je u drugoj kategoriji.

image
Emiliano Lasalvia/AFP

"Platne liste su umrle", pisalo je na jednom od transparenata u simboličnoj procesiji koja je nakon prolaska ulicama argentinskog glavnog grada završila svoj put ispred Predsjedničke palače. Cvjetne krune koje su nosile žene nosile su poruku "Počivale u miru minimalne plaće".

Prema službenoj statistici minimalna plaća u Argentini je 45.540 argentinskih pesosa, što je protuvrijednost od 334 američka dolara, dok je cijena sindikalne košarice za četveročlanu obitelj prema izračunu 111.298 pesosa, odnosno 817 dolara, gotovo dva i pol puta više od iznosa minimalne plaće.

image
MAGALI CERVANTES/AFP

Argentina je u srpnju zabilježila najvišu stopu inflacije u posljednjih 20 godina.

Posljednji napori vladajućih u borbi s inflacijom uključuju imenovanje novog ministra gospodarstva Sergija Masse, kojemu su dane veće ovlasti u pokušaju da obuzda inflaciju. Argentinci su mu dali nadimak "superministar".

"Danas održavamo simboličan ispraćaj za plaće, što prikazuje situaciju u kojoj se svi radnici u Argentini nalaze", izjavio je Maximiliano Maita iz Fronte za organizacije u nevolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:06