IZBORI U NJEMAČKOJ

Održano i posljednje TV sučeljavanje kandidata uoči izbora, stigli i rezultati anketa

Većina predstavnika stranaka s izuzetkom Ljevice i AfD je izjasnila se za jačanje uloge Njemačke i Europske unije u vojnim misijama
Sučeljavanje kandidata u Njemačkoj
 Tobias Schwarz/AFP

Posljednje sučeljavanje njemačkih parlamentarnih stranka održano je u četvrtak uoči izbora u nedjelju uz sudjelovanje svih stranaka, a ne samo SPD-a, Unije CDU/CSU i Zelenih, koje su istaknule vlastite kancelarske kandidate.

U sučeljavanju u kojem su sudjelovali Armin Laschet (Kršćansko-demokratska unija CDU), Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), Annalena Baerbock (Zeleni), Markus Söder (Kršćansko-socijalna unija CSU) , Alice Weidel (Alternativa za Njemačku AfD), Janine Wissler (Ljevica) te Christian Lindner (FDP) vanjskopolitičke teme dobile su više prostora nego u prijašnjim debatama troje kancelarskih kandidata SPD-a, Unije i Zelenih.

Većina predstavnika stranaka s izuzetkom Ljevice i AfD je izjasnila se za jačanje uloge Njemačke i Europske unije kada su u pitanju međunarodne vojne misije, ali istodobno su i za jačanje transatlantskih odnosa.

"Mi se moramo pobrinuti za to da se europski glas čuje jače na globalnoj razini. Potrebna nam je jaka Europska unija, bez nje ne igramo nikakvu ulogu", rekao je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz.

Glavna kandidatkinja AfD-a Weidel kritizirala je njemačku klimatsku politiku, posebice odustajanje od atomske energije što, po njezinu mišljenju, šteti Njemačkoj.

Tijekom rasprave tematizirano je i nedavno ubojstvo prodavača kojega je ustrijelio kupac koji je odbio nositi zaštitnu masku. U toj temi na udaru kritika našla se stranka AfD koja simpatizira sa scenom protivnika vladinih mjera protiv širenja pandemije.

Predstavnici demokršćanske unije oštro su kritizirali mogućnost stvaranja lijeve koalicije između socijaldemokrata, Zelenih i stranke Ljevica.

Predstavnici SPD-a i Zelenih su još jednom potvrdili želju za koaliranjem nakon izbora pri čemu je ostavljena otvorena mogućnost pozivanja Ljevice ili liberala u koaliciju.

Predstavnik Liberala Lindner naglasio je da njegova stranka teži ulasku u koaliciju s Unijom.

U posljednjem ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ZDF koji je zajedno s postajom ARD organizirao večerašnje sučeljavanje, Unija CDU/CSU je u usporedbi s posljednjim ispitivanjem prije tjedan dana smanjila prednost SPD-a. Uniju bi biralo 23, a SDP 25 posto ispitanih.

Stranku Zeleni bi biralo 16,5 posto, AfD 10 posto, liberale 11 te stranku Ljevica 6 posto ispitanih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 21:37