TRAŽE MILIJUNE

Odselili u Sj. Koreju jer su mislili da ih ondje čeka socijalistički raj. Sad tuže Kima: ‘Plati nam!‘

Više od 90 tisuća Korejaca iz Japana je odselilo u Sjevernu Koreju između 1959. i 1984. godine
 AFP

Pet osoba koje tvrde da su prije nekoliko desetljeća namamljene u Sjevernu Koreju u sklopu programa preseljenja sada tuže tu zemlju i vladajući režim, prenosi Guardian. Naime, rekli su sudu u Japanu da im je obećan "raj na zemlji", no umjesto toga uskraćena su im osnovna ljudska prava.

Tužitelji, četiri Korejca i jedna Japanka koja je sa suprugom Korejcem i kćerkom otišla na sjever, traže 100 milijuna jena, odnosno, 5,7 milijuna kuna, odštete od režima Kim Jong-una.

Iako nitko ne vjeruje da će Kim platiti odštetu, očekuje se da će slučaj ukazati na nevolje desetaka tisuća ljudi, uglavnom Korejaca i njihovih supružnika Japanaca, koji su otišli živjeti na sjever u sklopu programa koji provode udruge Crvenog križa te zemlje.

- Ne očekujemo da će Sjeverna Koreja prihvatiti odluku niti platiti odštetu - rekao je na nedavnom brifingu Kenji Fukuda, odvjetnik tužitelja. - Nadamo se da će japanska vlada moći pregovarati sa Sjevernom Korejom - dodao je.

Sveukupno, više od 90 tisuća Korejaca iz Japana, većina s obiteljskim vezama na jugu, preselila je u Sjevernu Koreju između 1959. i 1984. godine. Petero tužitelja, koji su svoju akciju pokrenuli 2018., među rijetkima su koji su sudjelovali u programu koji su pobjegli iz Sjeverne Koreje i vratili se u Japan. Većina doseljenika bili su među stotinama tisuća Korejaca koji su radili u rudnicima i tvornicama u Japanu, mnogi protiv njihove volje, tijekom japanske kolonijalne vladavine Korejskim poluotokom od 1910. do 1945. godine, te 1830 Japanki koje su se udale za Korejce. Korejci koji su nakon rata ostali u Japanu lišeni su japanske nacionalnosti i doživjeli su diskriminaciju u obrazovanju, stanovanju i zapošljavanju.

image
Ulice Pjongjanga
Kim Won Jin/AFP

Režim u Pjongjangu, uz blagoslov japanske vlade, obećao je etničkim Korejcima novi život u socijalističkom raju, s besplatnim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, te zajamčenim poslovima i stanovanjem. Umjesto toga, bili su prisiljeni obavljati fizičke poslove i podnositi loše životne uvjete, prema sažetku zahtjeva za naknadu štete. Onemogućeno im je i putovanje u Japan da posjete roditelje te braću i sestre.

U svom zahtjevu pred sudom u Tokiju, tužitelji su optužili Pjongjang da je "obmanuo tužitelje lažnim oglašavanjem da se presele u Sjevernu Koreju", gdje je "uživanje ljudskih prava općenito bilo nemoguće". Sjevernokorejska vlada, dodali su, uvijek ih je namjeravala upotrijebiti za rješavanje nedostatka radne snage nakon rata u Koreji od 1950. do 1953. godine te za demonstraciju političke superiornosti zemlje u svijetu, prema Human Rights Watchu. Japanska vlada i Crveni križ nisu dio slučaja. Tužba se odnosi i na njihovo odvajanje od članova obitelji koji su još uvijek zarobljeni u Sjevernoj Koreji.

- Ne znam što se dogodilo mojoj obitelji. Možda ih je koronavirus pogodio, možda su neki od njih umrli od gladi - rekla je Eiko Kawasaki, 79-godišnja tužiteljica.

- Nitko od nas ne bi otišao da smo znali istinu o Sjevernoj Koreji - dodala je Kawasaki, koja je ondje živjela 43 godine do bijega 2003. godine, ostavivši za sobom svoju odraslu djecu.

Kanae Doi, japanski direktor Human Rights Watcha, rekao je da bi novi japanski premijer Fumio Kishida trebao "zahtijevati da Kim Jong-un dozvoli onima koji su ostali u Sjevernoj Koreji da se vrate u Japan. Stotine tisuća žrtava programa "raj na zemlji" i članovi njihovih obitelji čekaju tu priliku.

- Međunarodna zajednica trebala bi prepoznati ovo desetljećima dugo zlodjelo i podržati ovaj pokušaj - napisao je Doi na web stranici grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:37