UOČI BOŽIĆA

Odustalo se od plana, Djed Mraz, Baka i vilenjaci ostali bez cjepiva protiv Covida-19 u SAD-u

Američko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je plan s cijepljenjem Djeda Mrazova postojao
Ilustracija
 Tony Lewis/Getty Images

Američke vlasti odustale su od zamisli da osobama koje glume Djeda Mraza u predbožićno vrijeme ponude prvo cjepivo za covid-19 i na taj način pridonesu promidžbi cijepljenja. U skladu s prvobitnim planovima, cjepivo su među prvima trebali dobiti i oni koji glume Bake Mraz i vilenjake.

Blagdanska je suradnja zamišljena kao dio vladine kampanje vrijedne oko 250 milijuna dolara, koja je trebala okupiti celebrityje. Cjepivo se, nakon odobrenja regulatornih tijela na taj način trebalo približiti široj javnosti, no zdravstvene su vlasti donijele odluku o prekidu kampanje, piše BBC.

Ric Erwin, predsjedavajući neprofitne američke organizacije čiji su članovi glumci koji nastupaju kao Djeda Mrazovi i promoviraju pozitivnu sliku o njemu, kazao je da su ga ove vijesti razočarale. "Bila nam je to najveća nada za Božić 2020., no čini se da od toga neće biti ništa", rekao je za Wall Street Journal, koji je prvi prenio priču.

Američko ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je plan s cijepljenjem Djeda Mrazova postojao, prenio je New York Times.

Na zamisao o cijepljenju došao je bivši pomoćnik tajnika za zdrastvo, Michael Caputo, koji je prošli mjesec najavio da će zbog kampanje izostati s posla, nedugo nakon što je na svojem Facebook profilu objavio videozapis u kojemu optužuje vladine znanstvenike da su sudjelovali u "pobuni" protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Po pisanju Wall Street Journala, Caputo je Erwinu u kolovozu rekao da će cjepivo biti odobreno do sredine studenoga te da će najprije biti ponuđeno osobama koje su najizloženije virusu, a to su zdravstveni radnici, policajci, vojnici...

"Ako vi i vaši kolege ne spadate u tu grupu, ne znam tko bi u njoj trebao biti", kaže Caputo u snimci telefonskog razgovora koji je objavio Wall Street Journal, a Erwin na to odgovara: "Ho! Ho! Ho!", poput pravog Djeda Mraza.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva za New York Times je rekao da ministar zdravstva Alex Azar nije ni znao da je kampanja otkazana.

Erwin je za Wall Street Journal rekao da se za cijepljenje prijavilo više od 100 dobrovoljaca koji nastupaju kao Djeda Mrazovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:32