ODLUKA O JAMČEVINI

Odvjetnica koju je angažirala obitelj uhićenih Hrvata u Zambiji: ‘Ovo je prvi tračak nade od 7. prosinca‘

‘Duboko sam uvjeren da su se hrvatski parovi koji su sada u pritvoru u Zambiji u sve upustili vođeni humanim razlozima‘

Hrvatski državljani uhićeni u Zambiji

 Mwebantu.com/

Odluka suda u Ndoli o određivanju jamčevine tračak je nade za obitelji osmero uhićenih Hrvata. Rekla nam je to odvjetnica dr. Sandra Marković koju je angažirala obitelj Azre Imamović Subošić, koja je zajedno sa suprugom Zoranom uhićena 7. prosinca prošle godine, neposredno prije nego su s djecom posvojenom u DR Kongu napustili Zambiju.

Njezina obitelj, kao i obitelji ostalih hrvatskih državljana, zasad ne žele javno istupati, a odvjetnica Marković rekla nam je kako ni ona zasad nema komentara cijelog postupka i da redovito komuniciraju s Ministarstvom vanjskih poslova.

- I danas ću se opet sastati s obitelji i imati sastanak u MVEP-u čiji djelatnici prate cijeli postupak i uključeni su u slučaj. Od kolege odvjetnika koji ih zastupa u Zambiji nisam dobila nikakvu službenu dokumentaciju. Nadam se, kao i njihove obitelji, da će postupak u Zambiji što prije završiti - rekla nam je odvjetnica Marković.

Na naše pitanje kako će se uplatiti jamčevina te ispuniti drugi uvjeti jamstva za puštanje iz pritvora u Zambiji rekla je kako još o tome ne može govoriti te da tek treba vidjeti na koji način će se tehnički provesti odluka suda. Zasad još nije odlučeno hoće li netko od obitelji otputovati u Zambiju, ali će se razmotriti i ta mogućnost.

Hrvatska odvjetnica ne bi ih mogla zastupati pred sudom u Zambiji i sada je samo na usluzi obitelji radi koordiniranja pravne pomoći i kontakata s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. S obzirom na to da je sud odredio jamčevinu od tisuću dolara za svakog uhićenog Hrvata, sada je sve više onih, pa i među pravnim stručnjacima, koji su uvjereni da troškovi posvojenja djece u Kongu - a uhićeni parovi su, prema dostupnim informacijama, platili 25.000 dolara po paru - nisu realni troškovi za odvjetničke usluge, prijevode i sudske pristojbe u DR Kongu.

- Sve vam je jasno. Iako je svaka svota koja se plaća individualna, iznos koji se plaća u početku je nekih 3000 dolara koji se ili računom ili DHL-om transferira na račun sirotišta ili odvjetnika - kaže odvjetnik Antonio Volarević, upoznat s nekim slučajevima parova koji su ranije posvojili djecu iz DR Konga. Taj iznos nakon toga raste.

Uloga hrvatskih odvjetnika koji zastupaju parove koji posvajaju djecu u Kongu je, objašnjava, ta da, kada im stigne dokumentacija sa suda iz DR Konga, u Hrvatskoj provedu pravni postupak.

- Duboko sam uvjeren da su se hrvatski parovi koji su sada u pritvoru u Zambiji u sve upustili vođeni humanim razlozima, kao i brojni drugi koji su posvojili djecu iz Konga - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:49