NATAŠA PIRC MUSAR

ODVJETNICA PRVE DAME AMERIKE EKSKLUZIVNO ZA NEDJELJNI JUTARNJI Melania mi je rekla: 'Učinite sve da taj plakat nestane!'

Melania Trump i odvjetnica Nataša Pirc Musar
 Yuri Gripas/Reuters / Igor Zaplatil/Delo/Cropix

Bio je to sasvim jednostavan pristup. Izazvati skandal, privući pozornost i onda se, pod prijetnjom sudskog postupka i visoke odštete, upristojiti. Cilj je ionako ostvaren prvim potezom, skandalom kojim se privlači pozornost.

To je, realno, ono što se dogodilo s reklamnom kampanjom Američkog instituta iz Zagreba koji je sezonu učenja engleskog jezika započeo efektnom provokacijom - plakatom na kojem je fotografija Melanije Trump i poruka “Zamislite koliko daleko možete dospjeti uz malo engleskog”. Mnogima je to bila fora uz nešto drskosti. Fora jer je riječ o supruzi američkog predsjednika, fora i jer Melania Trump nije znana zbog svojih rečenica, a drskost jer se opravdano pretpostavljalo da će supruga američkog predsjednika reagirati.

Očito je konzervativna ili joj se ne da iz ovoga izvlačiti neki pozitivan PR, a možda je i jednostavno stvar principa prema kojem ne dopušta da se bilo tko zabavlja na njen račun. Dodatno, suprug joj je Donald Trump.

Američka prva dama je reagirala, angažirala je vjerojatno jednu od najkvalitetnijih odvjetnica na području javnog govora, slobode izražavanja i zaštite osobnih prava kako bi se zaštitila od javnog ruganja u zemlji u kojoj je rođena, ali i susjednim zemljama.

Izabrala je Natašu Pirc Musar, odvjetnicu koja je već zastupa u jednom predmetu, u sudskom postupku protiv slovenskog magazina Suzy.

Melania Trump je Slovenka koja je na jednoj zabavi 1998. godine upoznala poduzetnika Donalda Trumpa, sedam godina kasnije se udala za njega i nakon posljednjih američkih predsjedničkih izbora postala američka prva dama. Da, razgovarali su na engleskom. Ovo bi bila neka proširena Twitter biografija, s obzirom na to da sadrži 231 znak, koju u puno široj verziji zna cijeli svijet. Jedna u nizu poruka koje su se mogle iščitati s reklamnog plakata Američkog instituta jest da Melanija ne bi nikada prezime Knavs mijenjala u Trump da nije govorila engleski. Ali, plakat se ruga i Melaniji, i Trumpu, i ženama.

Izvansudska nagodba

Odvjetnica Nataša Pirc Musar nije se ni uvlačila u klopku procjene je li pozicija Melanije Trump, supruge američkog predsjednika, u današnjem svijetu uspjeh ili ne. Ona je sve presjekla na drugom temelju: - Pravo na lice je osobno pravo svake osobe. Nitko drugi nema to pravo. Recimo da imate fotografiju neke poznate osobe, na primjer Ivice Kostelića, sami ste je negdje snimili pa imate autorska prava, a ujedno imate i tvornicu jogurta. Mislite li da bi bilo dopušteno staviti tu fotografiju na bočicu jogurta i napisati neki slogan koji djeluje pomalo uvredljivo za njega? Ne bi, i to se ne biste usudili napraviti. U slučaju Melanije Trump mnogi se ponašaju kao da je ona javno dobro, a nije. Nitko nema pravo koristiti nečije lice, fotografiju osobe u komercijalne svrhe ako nema dopuštenje za to. To je pouka cijele priče.

U novinarstvu je ponekad drukčije, tamo se govori i o slobodi izražavanja, ali i tu postoje zaštite za osobe. No, u marketingu je situacija puno jasnija i nema nikakvih dvojbi - rezolutna je Nataša Pirc Musar. Uostalom, slijed događaja je pokazao da je u pravu. Kaže da je odmah nakon što je nazvala Zagreb i dala rok od 24 sata da se uklone svi plakati s Melanijom Trump i medijima pošalje javna isprika - to i učinjeno.

No slučaj time nije riješen, ali se detalji ne znaju jer obje strane pokušavaju doći do izvansudske nagodbe i mirnog rješenja spora. - Agencija je napravila veliku grešku. Djevojka koja bi trebala biti marketinški guru nije pročitala ni kodeks hrvatskih oglašivača, a nikada u životu nije pročitala ni hrvatski zakon o obveznim odnosima. Svatko tko se misli profesionalno i odgovorno baviti marketinškim poslom morao bi pročitati te dvije stvari, a ova žena to nije učinila - smatra Nataša Pirc Musar. Teško je istodobno poreći da kampanja nije uspjela, svi znaju za tečajeve engleskog u Američkom institutu. Kampanja je počela u petak, pojavljivanjem plakata, a slovenska odvjetnica mogla je reagirati tek prvi radni dan, u ponedjeljak ujutro. U međuvremenu je sve postalo planetarno poznato, čak je i Newsweek objavio tekst o slučaju. Svima je to primjer vica na račun Melanije i Donalda Trumpa.

Istodobno s pojavom ovog slučaja, Nataša Pirc Musar - doktorica pravnih znanosti, nekadašnja novinarka, u dva mandata povjerenica Slovenije za informiranje, što je pravo na pristup informacijama, direktorica službe informiranja pri slovenskom Vrhovnom sudu što je pokrivalo 65 slovenskih sudova, izabrana ravnateljica slovenske nacionalne televizije RTS-a, sada odvjetnica - zastupala je Melaniju Trump u drugom predmetu koji se vodi pred ljubljanskim sudom.

Melania Trump tuži, naime, slovenski magazin. Na ročištu održanom prošli ponedjeljak ništa se nije dogodilo, ali su zato predstavnici magazina Suzy, koji u Melanijino ime tuži Nataša Pirc Musar, aktivno pristupili razgovorima koji bi mogli dovesti do nagodbe. Dogovor je realno uvijek najbolje rješenje za stranke u svakom sporu jer uspijevaju doći do onih pozicija koje zadovoljavaju i jednu i drugu stranu. Sve ostalo predstavlja dugotrajan, često i javni sukob koji ne mora završiti zadovoljavajućim ishodom. Magazin Suzy napisao je da je Melania Trump na početku svoje karijere modela radila za agenciju koja je nudila modele kao call girls.

Svaki prosječan čovjek na temelju teksta u magazinu Suzy može zaključiti da su implicitno naveli da je Melania bila dio tog biznisa. Nakon njihova teksta objavili su to Daily Mail u Velikoj Britaniji i Daily Mail u SAD-u, a nakon deset sekundi za to je znao cijeli svijet - objašnjava Nataša Pirc Musar zašto je pokrenut spor. Oba Daily Maila su nakon intervencije odvjetnika Melanije Trump povukli tekstove sa svojih web stranica i objavili ispriku, ali slovenski magazin nije reagirao, nego su čekali početak suđenja. Sada pregovaraju i ne bude li Melania Trump tražila da joj isplate ogromnu odštetu, dobro će proći.

Protiv sebe imaju najopasniju odvjetnicu koja ih je mogla zadesiti. Imaju bivšu novinarku, ženu koja je ozbiljno naučila i shvatila pravo, ali najnezgodnije po Suzy, riječ je o izuzetno inteligentnoj i sposobnoj, upornoj i ambicioznoj osobi. Nataša Pirc Musar je, u doba kada se odlučuje o studiranju, imala dvojbu hoće li upisati medicinu ili pravo. Izabrala je pravo jer ne podnosi krv, ali je usputno uletjela u novinarstvo i tamo provela jedanaest godina. Tijekom faksa je radila u dječjoj emisiji i onda se pojavio natječaj, audicija za novinare na nacionalnoj televiziji. Pojavila se, kao i nekoliko stotina drugih mladih ljudi, da bi se našla u malenoj skupini od nekoliko odabranih kojima je ponuđeno da se pojave na dodatnim razgovorima i tako je postala televizijska novinarka.

“Posao mi je hobi”

- Da, novinarstvo je infekcija i čovjek se teško tome odupre - govori o motivu da uđe u novinarstvo. Ambiciozna kakva jest, nije samo postala poznata novinarka na nacionalnoj i potom na najvećoj komercijalnoj televiziji, POP TV-u, nego je o novinarstvu učila i stjecala praksu na CNN-u, BBC-u, Granadi, Sky Newsu, Reutersu. Uz to je i dva semestra provela na Sveučilištu u Manchesteru u Velikoj Britaniji.

Stipendiju je sama našla u okviru PHARE programa jer Slovenija tada nije bila u EU, do svih je ovih adresa stizala zahvaljujući ambicioznosti. No, porodiljni joj je ostavio vrijeme za razmišljanje i tada je, kaže, odlučila da će sama prekinuti novinarsku karijeru na televizijama. Nije joj se dalo boriti s pojavama novih, mlađih lica koja bi je prije ili kasnije izgurala s ekrana pa je odlučila promijeniti karijeru.

- Meni je posao uvijek hobi - kaže i to dosta objašnjava. Kada joj je novinarstvo prestalo biti hobi, kada su se pojavile prve sumnje, otišla je. Provela je godinu dana u biznisu, baveći se PR-om za Aktiva grupu, najveću neovisnu financijsku korporaciju u Sloveniji, vrlo aktivnu u slovenskim privatizacijama.

- Nije to bio svijet za mene - rekla je. Napustila je ekipu koju su u Sloveniji žargonski zvali “privatizacijskim tajkunima” i otišla srediti informiranje na Vrhovni sud Slovenije, bila je direktorica tog odjela i pod sobom imala 65 slovenskih sudova. Slovenija je tada usvajala zakon o pravu na dostupnost javnih informacija, a njen je posao bio učiniti sve transparentnim. Bilo joj je važno da se ostvari pravo na informiranje onako kako to treba biti u civiliziranim društvima.

- Tu sam učila što su to ljudska prava i pravo na informiranje s druge strane, ne više kao novinarka - govori. Nakon toga joj slovenski predsjednik Janez Drnovšek nudi da bude informacijski povjerenik kojemu je posao i brinuti o zaštiti javnih podataka. Tu je provela dva mandata, kao neovisno tijelo koje kontrolira rad državnih tijela i osigurava pravo na informacije. Nadzirala je vladu, parlament, sudsku vlast i sva tijela javne vlasti.

- Moj je posao bio paziti kako oni rade, trebala sam promovirati dva važna ljudska prava, pravo na pristup informacijama i pravo na zaštitu osobnih podataka. Slovenija tada nije imala nevladinih organizacija koje su se time bavile - kaže s neskrivenim zadovoljstvom.

- Prvih pet godina sam se osjećala kao kvango - govori uz smijeh i opisuje značenje skraćenice. Izraz dolazi iz svijeta neovisnih organizacija gdje postoje tri termina - kvango, mango i tango - koja definiraju porijeklo novca kojim se financiraju NGO (nevladine udruge).

Mango se financira mafijaškim novcem, tango terorističkim, dok kvango znači kvazi NGO. Važno joj je i što je tijekom tog posla pročitala više od 25 tisuća dokumenata vezanih uz aferu oružje.

- Kolege i ja pročitali smo sve te dokumente, tri godine smo bili u dokumentima među kojima su većina bili označeni kao tajni i na kraju smo ih većinu objavili. Možda samo pet ili šest posto tih dokumenata nismo mogli objaviti - kaže i s ljutnjom dodaje kako se ništa nakon toga nije dogodilo.

Majka svih afera

- To je majka svih afera u Sloveniji, ali se već vidi da nikada nitko neće odgovarati zbog toga - govori o velikoj trgovini oružjem. O tome su napisane tri knjige u Sloveniji. U svojim je mandatima kažnjavala razne osobe iz slovenskog političkog života, socijaldemokrate, odnosno člana njihove stranke jer je objavio popis birača, Zorana Jankovića, najpoznatijeg gradonačelnika Ljubljane jer je objavio fotografije nekih klinaca u komercijalne svrhe, i Janeza Janšu. Desničari je ne podnose, smatraju je svojim neprijateljem. Zamjeraju joj, među ostalim što je kaznila Janšu, a tjednik Mladinu koji je objavio iste dokumente, nije. Međutim...

- Naravno da nije tako. Janša je objavio dokumente iz sudskog postupka u kojem je optužen, a pritom je objavio i osobne podatke drugih optuženih, što je predstavljalo tešku povredu privatnosti - kaže bez sumnje u svoju odluku.

Nataša Pirc Musar u ladici svog stola, ili na nekom sličnom mjestu, ima i sudsku odluku kojom bi se mogla pojaviti na mjestu ravnateljice slovenske nacionalne televizije. No, to je više ne zanima. Naime, nakon što je prošla na natječaju, napadali su je desničari, ali su u svemu imali podršku i od slovenske ljevice. Očito im nije odgovaralo ono što je najavljivala napraviti.

- Htjela sam potpuno transparentno prikazati potrošnju novca, napraviti portal na kojem bi se vidjelo koliko novca odlazi i na što se troši. Htjela sam napraviti data centar za istraživačko novinarstvo i natjerati sve koji su zaposleni da uistinu dolaze na posao.

Počeli su zvoniti telefoni, tražilo se da ostavim ovoga ili onoga na miru, nekoga postavim za urednika i slične stvari. Tri puta sam rekla “ne” i u roku od 14 dana me više nije bilo na RTS-u - govori s osmijehom. Kaže da je to gorak osmijeh jer je podsjeća na najgore razdoblje u životu, najveće pritiske. Dobila je sudski spor, ali ne namjerava otići na nacionalnu televiziju.

Smatraju je najskupljom odvjetnicom iako ona kaže da to nije točno- - Sve je na internetu, mi smo negdje trideseti po prihodima - govori mirno.

No, naravno da je drugačije imati među svim klijentima prvu damu Amerike.

- Trudimo se raditi, imati isti odnos prema svima koje zastupamo - kaže Nataša iako priznaje da je drugačiji osjećaj zastupati suprugu američkog predsjednika.

- Melania je vrlo točna, čujemo se uvijek u dogovoreno vrijeme, pažljivo se pripremi za sve razgovore - opisuje kako izgledaju njihovi telefonski sastanci. Još se nisu srele, komuniciraju samo telefonom. I, govore slovenski. Još samo da dovrše postupke koje su pokrenule. Nataša ne želi reći koji je traženi ishod, ali zadovoljna je dosadašnjim tijekom razgovora. Očekuje brzo i mirno završavanje slučajeva. Vjerojatno je realno očekivati da će se tada i upoznati sa slavnom klijenticom. I da će joj prva dama Amerike zahvaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:09