KRALJ ANTIVIRUSA

Odvjetnik potvrdio da je McAfee počinio samoubojstvo u zatvoru: ‘Dovelo ga je do očaja‘

McAfee je optužen u saveznoj državi Tennessee zbog utaje poreza, a optužen je i u slučaju prijevare kriptovalutama u New Yorku
 Joe Raedle/AFP

Tvorac slavnog antivirusnog programa John McAfee u srijedu je počinio samoubojstvo u zatvoru u Barceloni, potvrdio je njegov odvjetnik, nakon što je ga je Španjolska odlučila izručiti SAD-u zbog optužbi o utaji poreza.

McAfeeov odvjetnik Javier Villalba kazao je da se američko-britanski programer objesio jer ga je devet mjeseci u zatvoru dovelo do očaja.

Tijekom saslušanja na sudu prošli mjesec 75-godišnji McAfee rekao je da će zbog svoje visoke dobi vjerojatno ostatak života provesti u pritvoru u SAD-u ako bude osuđen.

„Nadam se da će španjolski sud vidjeti nepravdu u tome“, rekao je tada pa dodao da ga „SAD želi iskoristiti kao primjer“.

McAfee je godinama bježao od američkih vlasti, djelomično na svojoj megajahti. Optužen je u saveznoj državi Tennessee zbog utaje poreza, a optužen je i u slučaju prijevare kriptovalutama u New Yorku.

Živopisni tehnološki poduzetnik ulovljen je 3. listopada na zračnoj luci u Barceloni, uoči presjedanja za Istanbul s britanskom putovnicom, objavila je tada španjolska policija.

McAfee je prije lansiranja prvog antivirusnog programa 1987. godine radio za NASA-u, Xerox i Lockheed Martin. Intel je preuzeo tvrtku 2011., dok McAfee nije više imao ulogu u njoj. Program i dalje nosi njegovo ime i u svijetu ima 500 milijuna korisnika.

Španjolski sud je odluku o izručenju donio u srijedu, a istog dana on je pronađen mrtav u ćeliji.

McAfee je 2019. rekao da nije platio američki porez na dohodak osam godina iz ideoloških razloga. Kubi je ponudio pomoć u izbjegavanju američkih sankcija putem kriptovaluta, a planirao se i kandidirati za američkog predsjednika kao predstavnik libertarijanaca.

Njegova supruga Janice na Twitteru je u nedjelju napisala kako „su američke vlasti odlučne u tome da John umre u zatvoru kako bi bio primjer za one koji govore o korupciji unutar vladinih agencija“.

„Nema šanse da bi on imao pošteno suđenje u SAD-u“, dodala je tada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:54