SRBIJA NA TRAGU HADŽIĆU

Odvjetnik Ratka Mladića odugovlači: Žalbu na izručenje Haagu predao na pošti

Ako me ne puste na kćerkin grob, obući ću uniformu i otići pješke u Haag, rekao je Mladić svom odvjetniku
 AFP PHOTO / HO / POLITIKA

NOVO >>>>> 17:59 - Odvjetnik Ratka Mladića Miloš Šanjić izjavio je Tanjugu da je danas oko 17.15 sati predao žalbu na rješenje o ispunjenosti zahtjeva za Mladićevo izručenje Haškom sudu u pošti u Beogradu. U žalbi Šanjić navodi da se sudu ne može izručiti čovjek koji nije sposoban braniti se, kao i preživjeti put do Haaga. Nakon što žalba stigne na sud, najranije sutra, o njoj će odlučivati tročlano vijeće suda, koje u roku od tri dana treba donijeti odluku o žalbi. Ukoliko sudsko vijeće odbije žalbu, rješenje o izručenju će postati pravomoćno i bit će poslano na potvrdu ministrici pravosuđa Snežani Malović, koja će dati konačnu riječ o izručenju Ratka Mladića Haagu.

16:33 - Ratko Mladić danas neće dati izjavu o zločinima nad Srbima počinjenima u BiH tijekom rata 1990-ih, izjavio je zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić. Mladić se pravda nedostatkom vremena, jer su mu danas oko 15 sati u posjet došli sin Darko Mladić sa suprugom Biljanom, te unucima Stefanom i Anastasijom.

15:33 - Rasim Ljajić, predsjednik srpskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom rekao je da se, prema dosadašnjim saznanjima, Ratko Mladić nakon 2006. godine krio na 'tri lokacije u okolici Beograda, ali nije otkrio o kojim je lokacijama riječ, dodajući samo da ga je skrivao mali broj ljudi, piše Blic.

14:00 - Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za Reuters da su vlasti u Srbiji na tragu jedinom preostalom haškom bjeguncu Goranu Hadžiću i da će uskoro biti uhićen.

Hadžić je optužen za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Slobodanom Miloševićem, koji je imao cilj da se Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo silom trajno ukloni.

13:51 - Glasnogovornica Haaškog suda Nerma Jelačić rekla je da bi Ratko Mladić u prva 24 sata po dolasku u pritvor u Scheveningenu mogao biti izoliran od ostalih pritvorenika, javlja Blic.rs.

13:11 - Glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić izjavila je danas da Sud još nema detaljniji uvid u zdravstveno stanje Ratka Mladića i da će to, odmah po transferu u Haag, utvrditi liječnici, ali da Sud još nije nikome ukinuo optužnicu zbog zdravstvenih razloga.

11:28 - Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić najavio je da će večeras poslati žalbu na rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom sudu. No, to ne bi trebalo spriječiti izručenje, za koje se ne zna kada će se dogoditi zbog sigurnosnih razloga. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Srbije, Slobodan Homen rekao je da proces izručenja može trajati najmanje dva, a najviše četiri dana, tako da bi Mladić do petka trebao biti u Haagu.

Odvjetnik Šaljić, koji je podnio zahtjev za osnivanje nezavisne liječničke ekipa koja treba utvrditi Mladićevo pravo stanje, ne vjeruje da će doći do suđenja.

- Ne vjerujem da će Mladić dočekati početak tog procesa. Njegovo zdravstveno stanje je alarmantno, nužno je da ga pregledaju kardiolog, neurokirurg, ortoped, gastroenterolog - rekao je Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu, a prenosi B92.

BEOGRAD - Nedavno uhićeni ratni zločinac Ratko Mladić u razgovoru sa svojim odvjetnikom Milošem Šaljićem rekao je kako za svjedoke u svom slučaju želi vidjeti Wesleyja Clarka, Carla Bildta te Billa i Hilary Clinton, javlja srpski Blic .

Mladićev je odvjetnik dodao i kako su Mladićev sin i on pokušali razgovarati s bivšim ratnim zapovjednikom vojske bosanskih Srba o određivanju pravnog tima, no brzo su odustali jer se 's njime ne može razgovarati'.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

VIDEO, FOTO Kaos u Beogradu: Privedeno 180 prosvjednika. Ozlijeđeno 10 građana i čak 26 policajaca

- Ako me ne puste na kćerkin grob, obući ću uniformu i otići pješke u Haag - rekao je Mladić svom odvjetniku za vrijeme posljednjeg posjeta.

Šaljić ističe kako je Mladić posve zbunjen i konfuzan, a sve su mu izjave nepovezane.

Mladić je osjetljiv i na spomen svojih unuka.

- Sudac je obećao da će mu unuci danas doći u posjet. To bi mu mnogo značilo - zaključio je Šaljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:32