OSUĐENI RATNI ZLOČINAC

ODVJETNIK RATKA MLADIĆA TVRDI: 'Njegovo stanje je kritično. Ne može mu zarasti rana pa stalno krvari, smršavio je, izgubio snagu, ne može jesti...'

Ratko Mladić
 SIPA / Sipa Press / Profimedia

Zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića je kritično zbog unutrašnjeg krvarenja nakon operacije debelog crijeva prije dva mjeseca, rekao je za sarajevski portal Klix njegov odvjetnik Miodrag Stojanović.

- To je ispod kritične granice, ne može mu zarasti rana zbog čega stalno krvari. Smršavio je, izgubio snagu i ne može jesti. Trenutno je smješten na liječenju unutar pritvorske jedinice i nema nikakvih pomaka u vezi s premještanjem za liječenje - dodao je Stojanović.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale (MICT) Carmel Agius, suda koji je naslijedio predmete Haškog tribunala, objavio je da će dva preostala suđenja s područja bivše Jugoslavije - bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, te u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovici 2021. godine.

Presuda Mladiću

General Vojske Republike Srpske Mladić je prvostupanjskom presudom Tribunala u Hagu, čiji je rad naslijedio Mehanizam, u studenom 2017. osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini te u pritvoru čeka okončanje žalbenog postupka i drugostupanjsku presudu, podsjeća Aljazeera Balkans.

Bivšeg zapovjednika Vojske RS-a sud je tada proglasio krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskom paljbom i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce od 1992. do 1995. godine.

Na tu je presudu žalbu uložila obrana, a tužiteljstvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest općina u Bosni i Hercegovini.

Mladić je u pritvoru u Scheveningenu od 31. svibnja 2011, a prvu optužnicu protiv njega Haški tribunal podigao je još u studenom 1995.

Odgođena konferencija

Mehanizam za kaznene sudove u Hagu odgodio je statusnu konferenciju u postupku protiv Mladića, koja je bila zakazana za 29. svibnja, a trebala je biti održana videovezom.

Sudac je odlučio odgoditi konferenciju, na kojoj se razmatraju pitanja u vezi s pritvorom, zdravljem, posjetama i drugim statusnim pitanjima haških pritvorenika, dok ne bude uvjeta da se konferencija održi u sudnici u prisutnosti Mladića i njegovog branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:28