SUMNJIVI SLUČAJEVI

Odvjetnik ubijenih mladića u BiH: Glavna državna tužiteljica na meti SDA

Obitelji Memić i Dragičević traže istinu o ubojstvu svoje djece tvrdeći da iza svega stoje političke veze i korupcija
Prosvjed u Banja Luci
 Elvis Barukcic/AFP

Odvjetnik Ifet Feraget koji zastupa obitelji ubijenih mladića Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke izjavio je da vodeća bošnjačka stranka SDA traži smjenu glavne državne tužiteljice u BiH iako pokušava rasvijetliti te zločine za koje obitelji kaže da su zataškavani.

"Stranka demokratske akcije (SDA) traži smjenu Gordane Tadić koja pokušava zajedno s Tužiteljstvom BiH djelotvorno istražiti tko stoji iza ovih naručenih zataškavanja ubojstava", rekao je Feraget gostujući u programu N1.

SDA politizira slučaj Memić i štiti tužiteljicu Dalidu Burzić koja je sudjelovala u zataškavanju ubojstva mladića Dženana Memića, dok istodobno traži smjenu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić s objašnjenjem da radi protiv interesa Bošnjaka, ustvrdio je odvjetnik.

Obitelji Memić i Dragičević traže istinu o ubojstvu svoje djece tvrdeći da iza svega stoje političke veze i korupcija, rekao je Feraget.

U subotu je u središtu Sarajeva više od dvije tisuće ljudi prosvjedovalo zbog stanja u pravosuđu, zahtijevajući da se posebno razjasne okolnosti u kojima su poginuli mladići Dženan Memić iz Sarajeva i David Dragičević iz Banje Luke.

Dženan Memić (22), umro je u bolnici u Sarajevu u veljači 2016. godine, nekoliko dana pošto je zadobio teške tjelesne ozljede koje je tužiteljstvo Sarajevske županije okvalificiralo kao posljedicu prometne nesreće dok članovi njegove obitelji tvrde da je on pretučen i da je na djelu urota kako bi se zaštitili počinitelji tog zločina.

David Dragičević (21), pronađen je u ožujku 2018. godine u Banjoj Luci u koritu rječice Crkvena na ušću u Vrbas. Lokalna policija njegovu smrt okvalificirala je kao nesreću odnosno samoutapljanje no i u obitelji tog mladića od početka su bili uvjereni da je i on ubijen na čemu inzistiraju i danas.

Tužiteljstvo BiH je zbog procjene da je ubojstvo Dženana Memića prikrivala organizirana skupina podignulo optužnicu protiv pet osoba koje za to smatra odgovornima, uključujući tu dvojicu djelatnih policajaca te bivšu Dženanovu djevojku kao i njezina oca.

Obitelj Davida Dragičevića očekuje da državno tužiteljstvo postupi na isti način i u njegovu slučaju.

Stranka demokratske akcije priopćila je da podržava obitelj Memić u rasvjetljivanju okolnosti stradanja mladića Dženana, no pritom je odbacila politiziranje ovoga slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 17:33