POSVETIO IM ČAK TRI KNJIGE

'ODVRATNI, BRUTALNI, NASILNI PARAZITI, VLADARI SVJETSKE TVORNICE TUMORA, NAJVEĆA POLICIJSKA DRŽAVA NA SVIJETU' Tako govori novi Trumpov suradnik

Isječak iz dokumentarca "Smrt od Kine"
 Screenshot: YouTube

Donald Trump je tijekom svoje kampanje neprestano obećavao da će " ponovno učiniti Ameriku velikom", misleći prije svega na industrijski sektor još uvijek najveće ekonomije svijeta. U skladu sa svojim obećanjima Trump je formirao novi Ured predsjednika za industrijsku i trgovinsku politiku, a kao njegovog prvog čelnika imenovao je profesora s University of California, Petera Navarra, piše Tom Phillips iz Pekinga za Guardian.

A taj je, po svemu sudeći, baš po Trumpovom ukusu. Naime, Navarro godinama žestoko kritizira Kinu i njezinu ekonomsku politiku, naročito učinak koji ona ima na SAD - jednako kao i Donald Trump tijekom svoje kampanje, ali prvih mjesec i pol dana nakon izbora.

Navarro je Kini posvetio čak tri knjige ("Nadolazeći ratovi s Kinom", "Smrt od Kine - suočavanje sa zmajem" i "Čučeći Tigar: Što kineski militarizam znači za svijet") i dokumentarac u kojima oštro i neprestano kritizira prvu azijsku silu. Između ostalog, kinesku je vladu nazvao odvratnom, parazitskom, brutalnom, nasilničkom, bezobzirnom, amoralnom, nemilosrdnom i potpuno totalitarnom imperijalističkom silom koja vlada vodećom svjetskom tvornicom tumora, propagandnom mašinom i najvećom policijskom državom na svijetu.

Ovo imenovanje gotovo će sigurno zabrinuti, ako ne i razljutiti Kineze koji su nakon Trumpove pobjede oprezno pristupili novom predsjedniku, da bi se ubrzo našli na meti njegovih Twitter postova, bilo da je riječ o jačanju odnosa SAD-a s Tajvanom (koji Kina ne priznaje), nizu sporova u Južnom kineskom moru ili ekonomskoj politici.

Navarro je inače vrlo uspješan, iako donedavno relativno nepoznati ekonomist (citat Bloomberga) koji je objavio niz radova u kojima se bavi neobično širokim spektrom ekonomskih tema. Tijekom 90-ih godina okušao se i na lokalnim izborima u Kaliforniji (kao demokrat), ali bez uspjeha. Trump ga je zamijetio još početkom prošle godine, otkad je Navarro i postao jedan od savjetnika u njegovoj kampanji.

- On je neumorni radnik briljantnog uma - opisali su ga Trumpovi suradnici.

Kinezi će sasvim sigurno imati drugo mišljenje, budući da Navarro njihovu državu opisuje kao "zemlju noćne more" kojom vlada nekompetentna i sveprisutna Komunistička partija. U tom duhu Navarro je optužio "kineske varalice" da uništavaju američke tvornice i živote tako što su preplavili američko tržište ilegalno potpomognutim, zaraženim, neispravnim i opasnim proizvodima.

Možda i ključno, budući čelnik Ureda za industriju i trgovinu SAD-a smatra da američka politika mora "agresivno i sveobuhvatno odgovoriti na kineski problem" prije nego se pretvori u otvoreni sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:16