SUMNJAJU U DEMOKRACIJU

OESS šalje misiju promatrača na parlamentarne izbore u Mađarskoj, pratit će i medije

Pedesetosmogodišnji premijer Viktor Orban u travnju će se suočiti s tijesnom utrkom s oporbom koja se prvi put ujedinila protiv njega

Mađarski premijer Viktor Orban

 Yuri Kochetkov/AFP

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) planira slanje veće skupine promatrača mađarskih parlamentarnih izbora 3. travnja, uključujući i praćenje medija, objavio je OESS.

Najvažnija europska organizacija za sigurnost i ljudska prava u izvješću objavljenom na svojoj internetskoj stranici navodi da uz glavnu skupinu analitičara planira poslati 18 promatrača koji bi dulje vrijeme pratili izborni proces širom zemlje i 200 promatrača koji bi pratili glasanje na dan izbora.

OESS je poslao samo male, ograničene misije na zadnje mađarske izbore 2018., 2014., i 2010.

Nakon glatke izborne pobjede 2010., premijer Viktor Orban Mađarsku je transformirao u svojevrsnu "neliberalnu demokraciju". Zbog kontrole medija i građanskih skupina za ljudska prava Mađarska je u sukobu s Europskom unijom.

Pedesetosmogodišnji Orban u travnju će se suočiti s tijesnom utrkom s oporbom koja se prvi put ujedinila protiv njega. Prema zadnjim anketama njegova vladajuća stranka Fidesz u maloj je prednosti pred oporbenim savezom.

OESS u izvješću kaže da bi aspekti izbora koji mogli imati koristi od daljnje procjene uključuju "registraciju birača, kampanju, uključujući moguće zastrašivanje birača i kupnju glasova, medijsko praćenje izbora, transparentnost financiranja kampanje i učinkovitost pritužbi i žalbeni postupak".

Navodi se da su predstavnici državnih institucija "izrazili punu spremnost da se izbori provedu u skladu sa zakonom, te pozdravili dolazak promatračke misije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46