OGROMNI RAZMJERI EKOCIDA

OFENZIVA NA 'PLUĆA ZEMLJE' Od dolaska Bolsonara na vlast prašuma Amazone nestaje dvostruko brže

Nakon saznanja o razmjerima ekocida Norveška je najavila ukidanje dotacija u fond za očuvanje Amazone. Njezin bi primjer mogla slijediti i Njemačka
 REUTERS

Amazonska prašuma spaljuje se i sječe najalarmantnijom brzinom u povijesti, no brazilska vlast Jaira Bolsonara u ubrzanom čupanju “pluća svijeta” problem nalazi samo u metodologiji izračuna smanjivanja šume, umjesto u sebi bliskim krivcima.

Nestajanje Amazone u srpnju odvijalo se gotovo dvostruko brže nego u najgorem mjesecu zabilježenom u satelitskom nadzornom sustavu kojim rukovodi brazilski Nacionalni institut za istraživanje svemira. Najnovija očitanja govore da je samo u posljednjih 30 dana uništeno više od 1800 četvornih kilometara guste vegetacije, što gura najveću svjetsku prašumu prema nepovratnoj točki na kojoj više neće moći ni približno apsorbirati planetarne koncentracije ugljičnoga dioksida.

Zaklada

Otkako je Bolsonaro prije sedam mjeseci postao predsjednik Brazila, procjenjuje se da je nepovratno iskorijenjeno oko 5000 četvornih kilometara amazonske vegetacije. “Brazilski Trump” odlučio je s prašumskim biljkama i disanjem na zemlji obračunati blitzkriegom: dok bivši policajac Marcelo Xavier da Silva na čelu agencije za zaštitu Indiosa prašumska urođenička plemena seli u rezervate, a drugi Bolsonarovi pouzdanici izbacuju stručnjake iz ministarstva zaštite okoliša, bageri drvne industrije i agrokompleksa pod zaštitom svog političkog patrona sijeku golema šumska prostranstva i pretvaraju ih u njive za komercijalni uzgoj soje.

Nakon saznanja o alarmantnim razmjerima ekocida Norveška je, kao zemlja koja nesebično ulaže milijarde u očuvanje svojega i planetarnog okoliša, najavila ukidanje dotacija u fond za očuvanje Amazone. Njezin bi primjer ubrzo mogla slijediti i Njemačka, kao drugi veliki donator. Otkako je prije 15 godina osnovana ova zaklada koja posluje krajnje transparentno, devastacija Amazone je umanjena gotovo tri puta. No, Trump i “trumpići” čitav zeleni pokret smatraju štetočinama i širiteljima nepotrebnih ekopsihoza koje smetaju profitu. Ako egzaktne činjenice i satelitske snimke Amazone jasno svjedoče o njihovu guranju svijeta u katastrofu, to gore po činjenice.

Bolsonaro je sa suradnicima u vladi tako nakon objave brojki i satelitskih snimki najnovijih krčevina zaključio kako, umjesto postojećeg, zemlja treba novi sustav satelitskog nadzora i prikupljanja podataka. Uzalud najrelevantniji znanstvenici svjedoče kako je postojeći sustav posve vjerodostojan i među najboljima na svijetu: krajnje desna vlada dala je više nego jasne naznake kako kani ratovati isključivo s istinom, a ne s eksploatatorima prašume.

Ekonomski jaz

Pritom im nije nikakav problem investirati dodatni državni novac u novi alternativni sustav daljinskog senziranja tla, umjesto u održivi razvoj i nadzor zaštite okoliša. Nevladina skupina za klimu oglasila se tvrdnjom da Bolsonaro za vrućicu u zemlji krivi isključivo brojke na toplomjeru, no da fatalna bolest i dalje ostaje neliječena. Sve ako njegovi suradnici i uspiju instalirati paralelni satelitski skener kojim bi mogli pokušati difamirati aktualne podatke o nestajanju Amazone, svejedno će strani sateliti i dalje moći pratiti što se zbilja događa - upozoravaju i iz neovisne nadzorne grupacije Imazon.

Usporedo s ubrzanom eksploatacijom amazonske prašume, brazilski predsjednik zdušno je prionuo i zatiranju postojećih socijalnih mjera u zemlji. Na kontinentu s najdubljim ekonomskim jazom između bogatih i siromašnih, 40 milijuna Brazilaca uspjelo se do 2011., zahvaljujući državnim poticajima u mandatu ljevičara Lule da Silve, iz kategorije ekstremne bijede uspješno pomaknuti prema srednjoj klasi. Sad ih kane vratiti tamo gdje su bili, a dodatno podebljati milijunske portfelje svjetskih ultrabogataša.

Otkazao sastanak, a u biti bio kod brice

O bahatosti brazilskog Trumpa zorno svjedoči epizoda poniženja koju je u srijedu režirao francuskom ministru vanjskih poslova Jeanu Yvesu Le Drianu.

Dureći se zbog izjave francuskog predsjednika Macrona kako neće potpisati nedavno dogovoreni trgovinski sporazum između EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Mercosour ako se Brazil povuče iz pariškog klimatskog sporazuma, Bolsonaro je u zadnji čas, samo pola sata ranije, otkazao dogovoreni susret s šefom francuske diplomacije zbog navodno prekrcanoga dnevnog reda. Ubrzo potom je na svojemu službenome Facebook profilu objavio fotografiju koja svjedoči kako je u zakazanome terminu ležerno otišao svojemu brici na šišanje.

Gospodin Le Drian primio je poruku - objavio je službenik francuskog ministarstva vanjskih poslova. Le Monde prenosi kako je Bolsonaro među njihovim najvišim diplomatima izazvao iskonski šok i nevjericu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:03