TABAK U PRVOJ LINIJI

‘Ofenziva nije stala, a Kijevu se otvara velika prilika! Masovno se traže karte iz 1940-ih‘

Gdje su se u proteklom razdoblju vodile borbe i što možemo očekivati od ofenzive u narednom periodu, tumači vojni analitičar Igor Tabak

Ukrajinski vojnici tijekom vježbe; ukrajinski vojnici na bojištu; ruski helikopter Kamov Ka-52

 Profimedia/Screenshot: Hanza Tv/

Ukrajinska ofenziva traje već dva i pol tjedna, barem ako kao početak uzmemo datum 4. lipnja. U tom periodu snage Kijeva zauzele su osam sela, oslobodile stotinjak kvadratnih kilometara teritorija, ali i pretrpjele određene, prema zapadnim dužnosnicima, značajne gubitke. Općenito, čini se da ukrajinski pomaci nisu bili preveliki, pokušaja nekog većeg proboja nije bilo, a sve akcije i dalje odaju dojam ispipavanja ruske obrane ili oblikovanja bojišta. S druge strane, ruske linije obrane pokazale su se kao dobro utvrđene, vojnici nisu pobjegli pred prvima naletima, ali čini se da ni gubici Putinovih snaga nipošto nisu zanemarivi. Gdje su se u proteklom razdoblju vodile borbe, kakva je narav ukrajinskih operacija, koliko su bile uspješne ili neuspješne, koji su najveći problemi koje im zadaje ruske obrana i što možemo očekivati od ofenzive u narednom periodu, tumači nam vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


- Zone u kojima ukrajinske snage napadaju vrlo su male i nalaze se prvenstveno na južnom dijelu bojišta - u oblasti Zaporižje i na granici Zaporižja i Donjecka. To su područja od 10 puta 10 kilometara i na njima su djelovale dosta male snage po nekoliko bojni, dakle, brigada, brigada i pol. To je puno manje od onoga što je Ukrajina upravo pripremila, budući da su njihove rezerve za ova ofenzivna djelovanja više desetaka brigada. Sva ta djelovanja su i na prednjim dijelovima ruskih obrambenih zona, tu su duboka minska polja, nizovi manjih utvrđenih položaja, a čitav je prostor unaprijed premjerilo i rusko topništvo ne bi li osiguralo veću brzinu i lakoću djelovanja... A čuje se i o korištenju ruskog taktičkog zrakoplovstva koje pomaže obrani. To sve skupa je dosta kompliciran problem i zato je ovo oprobavanje snaga više jedan zanimljiv eksperiment, a ne bljeskovita ofenziva koju su možda neki očekivali. Ovo još nije ni blizu punog udara, smatra Tabak.

Naš vojni analitičar dodaje i da je dosad oslobođeno 8 sela, ali napominje da je dobar dio tih rubnih mjesta zadnjih dana prelazio iz ruke u ruku.

- Rusi su jako nastojali izvoditi kontranapade, a Ukrajinci su prilično ponosni na činjenicu da su već u više zona privukli ruske rezerve bliže prvoj liniji. To je dobar znak, ali je i dosta usporio napredovanja na tim zonama. Ukrajina nastoji ne ići bezglavo, mijenja taktiku i ne ponavlja greške iz prvih dana ofenzive, kaže vojni analitičar.

Problem iz zraka

Rusi se posljednjih dana vrlo glasno hvale uspjesima svojih napadačkih helikoptera, za koje tvrde da nanose velike gubitke Ukrajincima. Ako i uzmemo u obzir uobičajeno pretjerivanje zaraćenih strana (a posebno Kremlja), ipak je očito da helikopteri rade probleme Ukrajincima kojima kronično nedostaje sustava protuzračne zaštite.

- Većina ozbiljnije tehnike tog tipa drži se oko velikih gradova kao zaštita od ruskih zračnih napada. A i bez toga, ona trupna PZO koja prati jedinice također je jako deficitarna, poput sustava Osa, Buk ili Tor. Taj nedostatak posebno se vidi na zonama gdje je aktivnije djelovanje i gdje je pritisak ruskog zrakoplovstva značajan. To je velik problem za Ukrajince, koji se rješava u hodu.

Vojni analitičar Konrad Muzika prošli je tjedan izjavio kako je ukrajinska ofenziva dobro počela, ali je onda gotovo pa stala. Tabak stvari stavlja u širu sliku:

- Taj 4. lipnja je zapravo početak malo ozbiljnijih opipavanja ruskih linija, a one su nedvojbeno prepreka. Takvo ispipavanje je novost u ratu za Ukrajince, koji koriste i nove trupe i tehniku te je puno toga što treba isprobati. Ne očekujem da će ova operacija trajati kratko - a ovo sada niti je posebno sporo ni neaktivno. Mislim da tu nema potrebe govoriti o nekakvim posebnim zamasima i zastojima kad se još uvijek govori o angažiranju od 10 do 20 posto ljudi i tehnike. Za ovako veliku operaciju to i nije puno i ovo su sve uvodne faze od uvodnih faza, smatra Tabak.

Proteklih dana se od strane ruskih izvora pojavila interesantna informacija - da ukrajinske trupe prelaze rijeku Dnjepar uzvodno od brane Nova Kahovka koja je raznesena i čije se akumulacijsko jezero rapidno ispraznilo. Kako su ruske trupe to područje nakon raznošenja brane napustile, spekulira se da će sada morati vratiti dio snaga koje su poslali na druga bojišta.

- Cilj svake veće vojne operacije je uhvatiti neprijatelja na krivoj nozi. Ukrajinci sada traže slabu točku i tu je zona bivšeg rezervoara Nova Kahovka jako zanimljiva. Ono što je ostalo nakon izlijevanja jezera je potpuno drukčiji pejzaž nego ranije. Većina jezera ili je suha ili se suši i to su sad postale močvare koje vrućine pretvaraju u suhu prašnjavu ravnicu, kao iz Mad Max filmova. I to područje, naravno, nije utvrđeno. Uostalom, Dnjepar se sada najvjerojatnije vraća u neko svoje staro korito pa su i najednom popularne karte iz 1940-ih da se vidi kako je ta rijeka nekad izgledala, kaže Tabak i nastavlja.

Zanimljiv prostor

- To otvara zanimljiv prostor za napredovanje, koje definitivno nije jednostavno. Otvara se mogućnost ako već ne za ofenzivu, onda za djelovanja koja Ruse mogu omesti i zbog kojih bi trebali dovesti dodatnu vojsku. To je dosta posla za ljudstvo koje je angažirano na drugim bojištima. I to je, također, jedna od stvari koje bi, uz malo sreće, mogle prebaciti na krivu nogu agresora.

Upitan imaju li Rusi snagu za otvoriti neku svoju protuofenzivu usred ove ukrajinske, Tabak kaže da je to malo vjerojatno.

- Ruska vojska je većinu ove godine bila u navali i treba vremena da bi se opet okupilo takve snage. Na primjer, primijetite da je Wagner izvučen s bojišta i da se oporavlja negdje u pozadini. Mislim da Rusi trenutno nemaju snage za neku opću, veliku navalu.

Konačno, na pitanje kako vidi tijek ofenzive u narednih mjesec dana, Tabak smatra da nas čeka isto ono što gledamo proteklih tjedana, ali ističe par važnih stvari.

- Prvo, i dalje traje obuka ukrajinskih vojnika u inozemstvu. Drugo, pristiže i dalje zapadna tehnika, poput tenkova Leopard 1 koji tek trebaju doći. Ukrajina jača iz dana u dan, ali mora paziti da se ne prevari i da ne krene krivo. Spektakularne gubitke kakve Rusi trpe pod normalno oni si ne mogu priuštiti. Dakle, idućih tjedana bit će i dalje sitnih operacija, pritiska na pojedine zone - a nađe li se slaba točka i uspije li prodor više nego što je dosad bilo viđeno, ne bi me čudilo da se to najednom pretvori u neku veću operaciju. Ali to još ništa nije sigurno.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:38