SPORNE ‘KAMIKAZE‘

Oglasilo se iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj: ‘Nismo prodali dronove Rusima, to je propaganda protiv nas‘

Iran dosljedno podržava mir i okončanje sukoba u Ukrajini. Protivimo se svakom sukobu ili ratu, priopćilo je veleposlanstvo

Ostaci drona ‘kamikaze‘ u Kijevu

 Metin Aktas/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Iransko veleposlanstvo u Hrvatskoj u petak je priopćenjem "kategorički odbacilo" tvrdnje da je Iran Rusiji prodao bespilotne letjelice, nazvavši to "propagandom" protiv Irana.

Kijev i zapadni saveznici tvrde da Rusija u agresiji na Ukrajinu koristi iranske dronove "kamikaze" te da za to postoji mnogo dokaza, a Bijela kuća objavila je da je Teheran na okupirani Krim poslao svoje vojne stručnjake koji obučavaju Ruse za upravljanje tim letjelicama.

Veleposlanstvo u Zagrebu "kategorički odbacuje i izričito osuđuje neutemeljene i nedokazane tvrdnje da je Iran prodao bespilotne letjelice i oružje s namjenom da se koriste u ratu u Ukrajini te da je pružio bilo kakvu pomoć u tom smislu", stoji u priopćenju.

Veleposlanstvo tvrdi da su takve "neutemeljene tvrdnje propagandno sredstvo" za daljnji razvoj političkog programa protiv Irana.

Dodaje se kako je iranska vlada u skladu sa svojim "konstruktivnim pristupom ukrajinskoj krizi" spremna uključiti se u "zajedničku tehničku i stručnu suradnju kako bi se razjasnile neutemeljene optužbe protiv Irana".

Veleposlanstvo tvrdi i kako je Teheran od početka ruske agresije na Ukrajinu, koju naziva "krizom", zauzeo "jasan, dosljedan i nepokolebljiv stav" te da sve članice Ujedinjenih naroda moraju poštivati Povelju i međunarodno pravo, što uključuje suverenitet i teritorijalni integritet zemalja.

"Kao zemlja koja je bila suočena i pogođena razaranjima izazvanim nametnutim ratom, Islamska Republika Iran protivi se svakom sukobu ili ratu bilo gdje u svijetu", priopćilo je veleposlanstvo i dodalo kako Iran dosljedno podržava mir i okončanje sukoba u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:58