RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Oglasio se Putin, najavljuje eskalaciju stanja u Ukrajini? ‘Moramo ubrzati odluke...‘

Ključne događaje 244. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin i ruski tenk

 Tass/Ddp Usa/Profimedia/Tass/ddp Usa/profimedia

Ključni događaji:

- U tijeku je 244. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Šef ukrajinskih obavještajaca otkrio tko želi naslijediti Putina

- Institut za rat: ‘Rusima nedostaje streljiva‘

- Ministarstvo obrane Rusije: Odbili smo ukrajinske napade u Hersonu i Luhansku

- Rusija će na Vijeću sigurnosti UN-a Ukrajinu optužiti za ‘prljavu bombu‘

- Čelnik Tatara: Putin na Krimu dovršava sotonistički plan Staljina


Rusija pred Vijećem sigurnosti optužila Ukrajinu da planira uporabu "prljave bombe"

Rusija je pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijela optužbu da se Ukrajina priprema upotrijebiti "prljavu bombu", eksplozivnu napravu koja sadrži radioaktivni materijal te je zbog toga izrazila zabrinutost na sastanku u utorak iza zatvorenih vrata.

"Poprilično smo zadovoljni jer smo podigli osviještenost. Ne smeta mi ako će ljudi govoriti da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne dogodi jer je ovo grozna, grozna katastrofa koja potencijalno prijeti cijeloj Zemlji", rekao je zamjenik ruskog ambasadora pri UN-u Dmitrij Poljanskij.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Pentagon: Rusija je obavijestila SAD o planiranim nuklearnim vježbama

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga, objavio je Pentagon u utorak i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vježbe uključivati lansiranje balističkih raketa.

"SAD je obaviješten i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obvezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti", rekao je glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva general Patrick Ryder na tiskovnoj konferenciji.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Rusija: Desotonizacija Ukrajine postaje sve hitnija

"Desotonizacija" Ukrajine, u kojoj sada djeluju stotine sekti, postaje sve hitnija, rekao je Aleksej Pavlov, pomoćnik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti, u članku za aif.ru, prenosi TASS.

- Vjerujem da s nastavkom specijalne vojne operacije postaje sve hitnije izvršiti desotonizaciju Ukrajine, odnosno, kako je zgodno rekao šef Čečenske Republike Ramzan Kadirov, njezinu “potpunu desotonizaciju”, istaknuo je Pavlov.

- Sav taj sotonizam nailazi na živahan odgovor i podršku službenih ukrajinskih vlasti - zaključio je Pavlov.


Kadirov ponovno kritizirao rusko vodstvo zbog rata u Ukrajini

Čečenski vođa Ramzan Kadirov ponovno je u utorak kritizirao napredak ruske invazije na susjednu Ukrajinu, nazvavši rusko vodstvo slabim.

“Ranije smo govorili da obavljamo posebnu vojnu operaciju na teritoriju Ukrajine, no rat se već odvija na našem teritoriju”, rekao je Kadirov na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da je veoma nezadovoljan situacijom.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Indonezijski predsjednik objavio mirovnu inicijativu za Ukrajinu za samit G20

Indonezijski presjednik Joko Widodo objavio je u utorak mirovnu inicijativu za Ukrajinu uoči samita skupine G20 u studenome na Baliju.

Indonezija će na tome skupu pozvati sve "da sjednu za stol i uključe se u konstruktivan dijalog", rekao je Widodo u videoporuci na kraju konferencije o obnovi Ukrajine u Berlinu.

To uključuje one koji su sada na različitim stranama, dodao je. "Samo tako možemo stvoriti čvrste temelje za obnovu Ukrajine", istaknuo je.

Widodo će biti domaćin samita G20 koji se na otoku Baliju održava 15. i 16. studenoga. Rekao je da je mirovna diplomacija najviši prioritet. "Rat mora stati", istaknuo je indonezijski predsjednik.

Po njegovim riječima, ako se rat ne okonča, obnova Ukrajine neće biti moguća.

"U smislu idućih koraka, mir mora biti naš prioritet", kazao je Widodo te izrazio nadu da će konferencija u Berlinu pridonijeti premošćivanju razlika u stajalištima.

Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvali su u utorak u Berlinu međunarodnu zajednicu da uloži zajedničke napore u procesu obnove Ukrajine usporedivši zadaću na obnovi te zemlje s poslijeratnim Marshallovim planom za Njemačku.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji se konferenciji u Berlinu također obratio video vezom, rekao je da treba što prije osloboditi sredstva iz fonda pomoći i da će 38 milijardi dolara biti potrebno kako bi se konsolidirao proračun Ukrajine u nastupajućem razdoblju.

Neki sudionici rekli su da bi se obnova Ukrajine morala financirati i iz zamrznutih bankovnih računa ruskih oligarha u inozemstvu te da se uspostavi mehanizam kojim bi se Rusiju prisililo da sudjeluje u troškovima obnove Ukrajine.


Ukrajina se boji da Rusija planira napad pod ‘lažnom zastavom‘

Iz Ukrajine su poručili kako uporne ruske tvrdnje da Kijev planira detonirati prljavu bombu zapravo znak da Moskva sama planirala izvesti operaciju pod ‘lažnom zastavom‘, te da Ukrajina nikada nije imala planove za razvoj prljave bombe.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je na konferenciji za novinare da će stručnjaci UN-ove nuklearne nadzorne službe uskoro stići u Ukrajinu i dobiti puni pristup te je pozvao Moskvu da pokaže istu transparentnost kao Ukrajina, izvijestio je Reuters.


Putin: Našim snagama treba više opreme te bolja medicinska i logistička potpora

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se obratio novom koordinacijskom vijeću osmišljenom za jačanje podrške invaziji koja je sada već ušla u deveti mjesec, izvijestio je Reuters.

Putin je uspostavio novo vijeće prošlog tjedna nakon što je uveo ratno stanje u četiri djelomično okupirane regije Ukrajine koje je proglasio dijelom Rusije, gdje su njegove snage pretrpjele nekoliko poraza od ukrajinske vojske.

Njegovi komentari i komentari nekih članova vijeća doveli su do prešutnog priznanja da Rusija nije u potpunosti spremna za otpor na koji je naišla u Ukrajini, čiji glavni grad Kijev nije uspjela zauzeti na početku rata u veljači.

Putin je rekao da je pojačana koordinacija vladinih institucija i regija neophodna kako bi se upravljalo radom vlade kako bi proizvela više opreme za svoje snage i pružila im bolju medicinsku i logističku potporu, iako nije detaljno objasnio kako bi to funkcioniralo.

“Razgovarao sam mnogo puta s mnogima od vas o pitanjima koja se odnose na potrebu ažuriranja cjelokupnog rada na poboljšanju administrativnih postupaka”, rekao je Putin vijeću, sastavljenom od članova vlade i regionalnih čelnika, u televizijskim izjavama.

“Administrativna reforma je nemoguća bez šire koordinacije između svih resora: ekonomskog bloka, sigurnosnog bloka i regija.”


Na dnevnom redu UN-ova Vijeća sigurnosti ruske optužbe o "prljavoj bombi"

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda raspravljat će u utorak iza zatvorenih vrata o optužbama Rusije koja tvrdi da Ukrajina radi na izradi "prljave bombe", što Kijev i Zapad odbijaju, doznaje se od diplomatskih izvora.

Rasprava će se održati na prijedlog Rusije, čiji je veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzja uputio pismo Vijeću sigurnosti i glavnom tajniku Antoniju Guterresu u kojemu opetuje optužbe o ukrajinskoj "provokaciji", navodi se u tekstu koji je AFP dobio na uvid.

Moskva je prvi put iznijela te optužbe u nedjelju u telefonskom razgovoru ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i njegova američkog, francuskog, britanskog i turskog kolege, spomenuvši "eventualne provokacije Ukrajine s korištenjem ‘prljave bombe‘ ".

Pariz, London i Washington su u ponedjeljak zajedno kritizirali "lažne" izjave Moskve. "Nitko neće nasjesti na pokušaj da se ta optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju", istaknuli su u zajedničkoj izjavi.

"Podsjećamo: Ukrajina nema nuklearno oružje", kratko je napisala na Twitteru britanska misija pri UN-u.

Radioaktivna ili "prljava" bomba napravljena je od klasičnog eksploziva oko kojega je radioaktivni materijal koji se u trenutku eksplozije raspršuje u sitne čestice.


Njemački predsjednik bio prisiljen pobjeći u sklonište u Ukrajini

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier boravio je danas u posjetu Ukrajini, a nezgodna situacija zatekla ga je u gradu Černigovu.

Tijekom njegovog zaustavljanja u gradu oglasila se uzbuna za zračni napad, prisilivši ga da se pridruži novinarima i drugim dužnosnicima u skloništu.


Ukrajina pozvala izbjeglice da ostanu u inozemstvu zbog nedostatka struje

Zbog oštećenja ukrajinske električne mreže i sustava grijanja, vlada u Kijevu pozvala je stanovnike koji su izbjegli pred ratom da se ne vraćaju u zemlju do ljeta.

"Ako imate priliku, ostanite i provedite zimu izvan zemlje", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk u utorak na nacionalnoj televiziji.

Zbog ruskih napada energetski su sustavi nestabilni, dodala je.

"Vidite što Rusija radi, svi vide... Moramo preživjeti ovu zimu", rekla je Vereščuk.

Ali na ljeto, dodala je, veselim se da će se brojni od vas vratiti kako bi izgradili ono što je porušeno i poslati djecu u ukrajinske škole.

Ruska vojska je od 10. listopada počela koristiti rakete i dronove radi napada na postrojenja koja osiguravaju struju i grijanje.

Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice, 7,7 milijuna Ukrajinaca registrirano je u drugim europskim državama od početka ruske invazije 24. veljače.

Nekoliko milijuna ih je također raseljeno unutar zemlje.


Putin: Moramo ubrzati odluke u vezi s vojnom kampanjom u Ukrajini

Vladimir Putin govorio je na prvom sastanku novog koordinacijskog vijeća za upravljanje radom vlade na unutarnjem planu.

Rekao je da zemlja mora "ubrzati donošenje odluka" u vezi s vojnom kampanjom u Ukrajini.

Dodao je da je potrebna pojačana koordinacija vladinih struktura i regija.


Rusija poslala pismo Vijeću sigurnosti UN-a

John Hudson, novinar Washington Posta, došao je do pisma koje je Rusija poslala Vijeću sigurnosti UN-a o ukrajinskim “prljavim bombama”.

Naglašava kako pismo uključuje scenarije o tome kako bi Ukrajina proizvela "prljavu bombu" koristeći svoje postojeće nuklearne elektrane.

- Tvrdnje u pismu, koje američki i zapadni dužnosnici nazivaju apsurdnim, kažu da će ukrajinska vlada detonirati prljavu bombu i opisati naknadnu eksploziju kao rezultat ruskog taktičkog nuklearnog oružja - napisao je na Twitteru Hudson.


Norveški premijer: Vjerojatnost da će Rusija koristiti nukelarno oružje je mala. Ali nije ravna nuli

Norveški premijer Jonas Gahr Støre u parlamentu je danas govorio o trenutnoj situaciji u Ukrajini te je iznio najnoviju procjenu o nuklearnoj prijetnji Moskve.

- Rusija ima puno različitih vrsta nuklearnog oružja, uključujući nekoliko različitih kategorija onoga što se naziva taktičkim nuklearnim oružjem. Namijenjeni su za korištenje kao dodatak konvencionalnim oružanim sustavima. Uporaba nuklearnog oružja bila bi presedan. Smatramo da je vjerojatnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje još uvijek niska. Ali nije jednaka nuli. Obzirom na to koji se jezik koristi, ne možemo odbaciti tu mogućnost. Iako je vjerojatnost mala, povećala se. Moramo pretpostaviti da je svrha prijetnji oslabiti zapadnu solidarnost s Ukrajinom. To je oblik ucjene, rekao je.


Moskva: Prijedlog o sigurnoj zoni oko NE Zaporižja je razuman

Moskva načelno podržava ideju o stvaranju zone sigurnosti oko nuklearne elektrane Zaporižja, rekao je visoki ruski dužnosnik, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Ruski veleposlanik pri međunarodnim institucijama u Beču Mihail Uljanov, gdje se nalazi sjedište Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) komentirao je da je bit prijedloga IAEA-e da ne možete pucati s teritorija nuklearke i da ne možete pucati na nuklearku.

- Sasvim razumna ideja koju načelno podržavam. Treba, kao i uvijek, dogovoriti detalje.

Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Europi, a ruske snage su je zauzele odmah na početku rata. Stručnjaci već tjednima upozoravaju na opasnost od oštećenja reaktora zbog borbenih djelovanja u toj regiji.


Šef ukrajinskih obavještajaca otkrio tko želi naslijediti Putina

Šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov govorio je u intervjuu za Ukrajinsku pravdu o mogućim nasljednicima ruskog čelnika Vladimira Putina.

Poručio je da bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nema šanse da naslijedi Putina. Mišljenja je da Dmitrij Patrušev, sin bivšeg šefa FSB-a Nikolaja Patruševa, teoretski ima šanse preuzeti čelo Rusije.

Budanov je sugerirao kako Sergej Kiriljenko, kojeg mnogi smataju arhitektom Kremljove politike aneksije ukrajinskih teritorija, želi preuzeti Putov položaj.

- Kiriljenko vidi sebe na čelu Rusije, kao nasljednika u donekle mirnom prijenosu vlasti, rekao je Budanov istaknuvši da prvi zamjenik šefa kabineta Kremlja vjerojatno neće ići rušiti Putina uporabom sile.


U Norveškoj uhićen ruski špijun

Norveška policija uhitila je u Tromsøu, grad na sjeveru zemlje, muškarca kojega sumnjiči za špijunažu.

Muškarac je bio zaposlen kao znanstvenik pri Sveučilištu Tromsø. Predstavljao se kao brazilski znanstvenik, no policija vjeruje da je zapravo ruskog porijekla, izvijestila je norveška televizija NRK.

Hedvig Moe, zamjenik šefa norveške policijske službe za sigurnost, rekao je da muškarac predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost i da bi trebao biti protjeran iz Norveške.


Vereščuk pozvala izbjeglice da se ne vraćaju u Ukrajinu prije proljeća

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk zamolila je ukrajinske državljane koji su u bijegu od rata izbjegli u druge džave da se ne vraćaju u domovinu prije proljeća.

- Ako imate priliku, provedite zimu u izbjeglištvu, kako bi se na taj način smanjilo opterećenje za elektromrežu Ukrajine, poručila je Vereščuk.


Ukrajinci se hvale da su uništili bazu ‘kadirovaca‘: ‘Ubijeno je 40 plaćenika‘

Oružane snage Ukrajine uništile su bazu tzv. kadirovaca koji su se evakuirali na lijevu obalu Dnjepra u regiji Herson, objavio je član Regionalnog vijeća Hersona Serhij Klan, prenosi dopisnik Ukrinforma.

image

Kadirovci se hvalili prelaskom na lijevu obalu

Twitter/

- Kadirovci su prešli na lijevu obalu i nisu odoljeli da ne naprave selfije i objave ih. Sinoć su njihovu bazu uništile ukrajinske snage, ustvrdio je Klan.

- Zahvaljujući TikToku sami su otkrili svoju lokaciju. Naše snage morale su samo pogoditi metu, dodao je Klan.

Ukrinform javlja da je ubijeno 40 ‘Kadirovaca‘, plaćenika čečenskog vođe Ramzana Kadirova, a da ih je 60 teško ozlijeđeno.


Ministarstvo obrane Rusije: Odbili smo ukrajinske napade u Hersonu i Luhansku

Rusko ministarstvo obrane ustvrdilo je da su njihove snage odbile ukrajinske napade u južnoj regiji Herson i istočnoj regiji Luhansk u Ukrajini.

Kako prenosi RIA Novosti, ubijeno je 130 ukrajinskih vojnika u jednom danu.

- U smjeru Mikolajiv-Krivi Roh neprijatelj je uz pomoć dvije taktičke skupine neuspješno napao položaje naših vojnika u smjeru naselja Iščenko i Bruskinsoe u regiji Herson. Svi napadi su odbijeni. Uništili smo tri tenka, devet oklopnih borbenih vozila i 11 vozila, navodi se.

U pravcu Kupjanska ukrajinske snage napale su ruske položaje, tvrdi agencija RIA Novosti. Napadi su odbijeni, a neprijatelj je odbačen na orijašnje položaje. Poginulo je više od 30 ukrajinskih vojnika, uništeni su tenk, tri borbena oklona vozila i dva kamioneta, navodi rusko ministarstvo obrane.

Reuters nije mogao iz neovisnog izvora provjeriti informacije Ministarstva obrane Rusije.


Scholz i Von der Leyen: Obnova Ukrajine bit će po uzoru na Marshallov plan

Njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvali su u utorak u Berlinu međunarodnu zajednicu da uloži zajedničke napore u procesu obnove Ukrajine usporedivši zadaću na obnovi te zemlje s poslijeratnim Marshallovim planom za Njemačku.

"Ovaj program po uzoru na Marshallov plan nakon 2. svjetskog rata bit će zadaća za čitavu jednu generaciju s kojom moramo započeti već sada", rekao je na početku međunarodne donatorske konferencije o Ukrajini, koja se održava u Berlinu, njemački kancelar Olaf Scholz, misleći na golema američka ulaganja u Njemačku i druge zapadne zemlje nakon 2. svjetskog rata.

Privatni i državni investitori morali su se udružiti kako bi oblikovali budućnost zemlje, "ne samo za naredne mjesece, već i za naredne godine", dodao je Scholz.

Njemački kancelar je naglasio kako je međutim sada prioritet vojno pomoći Ukrajini te je još jednom Ukrajini obećao sustave proturaketne obrane. "Najbolja obnova je obnova koja nije potrebna zbog uspješne obrane ukrajinskih gradova i elektrana od ruskih bombi, dronova i raketa", rekao je Scholz.


Institut za rat: ‘Rusima nedostaje streljiva‘

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) istaknuo je da su proteklih dana naglo smanjeni ruski zračni napadi projektilima, krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama.

To je vjerojatno bilo zbog nedostatka streljiva. Učinak tih bombardiranja također je bio ograničen, rečeno je.

Zbog smanjenja zračnih napada, u Ukrajini su se rjeđe objavljivale zračne uzbune.


Čelnik Tatara: Putin na Krimu dovršava sotonistički plan Staljina

Ruski predsjednik Vladimir Putin na Krimu nastavlja “sotonistički” plan sovjetskog diktatora Josifa Staljina protiv Tatara, rekao je u Zagrebu predsjedavajući Medžlisom krimskih Tatara Refat Čubarov.

Čubarov je na parlamentarnom skupu Međunarodne krimske platforme u zagrebačkom NSK-u rekao kako je Moskva nakon ilegalne aneksije Krima 2014. odlučila pretvoriti taj poluotok u “vojnu utvrdu” iz koje može provoditi daljnje agresije na “slobodne ljude svijeta”.

Kako bi učvrstila svoj položaj, Rusija se tamo odlučila na protjerivanje autohtonog tatarskog stanovništva i etničkih Ukrajinaca koji su ostali vjerni Kijevu, a u isto vrijeme šalje sve veći broj Rusa kako bi tamo postigla etničku dominaciju, rekao je tatarski čelnik.

„Time Putin želi dovršiti sotonistički plan Staljina koji je 1944. deportirao krimske Tatare”, kazao je Čubarov i naglasio da njegovoj etničkoj skupini vrijeme ne ide u prilog.

On je naglasio da će samo „ukrajinska pobjeda i oslobađanje Krima zaustaviti daljnje zločine Moskve, pa se pridružio želji predsjednika ukrajinske Vrhovne rade Ruslanu Stefančuku da se, nakon Zagreba, parlamentarna dimenzija Krimske platforme iduće godine održi u krimskom gradu Bahčisaraju.

Mustafa Šentop, predsjednik turskog parlamenta, u Zagrebu je naglasio važnost Tatara za Ankaru i poštivanja njihovih prava..

Tatari, turkijski narod koji čini između 13 i 15 posto stanovništva Krima, dugo su nepovjerljivi prema Moskvi pod čijom vlašću su gubili prava, a zatim i bili deportirani u vrijeme Staljinove vlasti. Tatari su se na poluotok počeli vraćati nakon stjecanja ukrajinske neovisnosti 1990., da bi se ponovno našli pod vlašću Moskve nakon aneksije 2014. godine, prenio je Reuters.

Stotine krimskih Tatara od tada je završilo u pritvoru zbog optužbi za „ekstremizam” i „terorizam”, a danas tvrde kako ih Rusija s Krima neproporcionalno regrutira za rat u Ukrajini kako bi ih se riješila.


Okončana zračna opasnost u Kijevu

Kako javljaju strani mediji, upravo je završila zračna opasnost u Kijevu. Podsjetimo, u posjet glavnom ukrajinskom gradu danas je došao njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.


Dronovi lansirani iz Bjelorusije

Ukrajinska Pravda, citirajući izvore iz obavještajne agencije, navodi da je Rusija s teritorija Bjelorusije lansirana 10 iranskih dronova Shahed-136. Zračna uzbuna proglašena je na teritoriju Kijeva i okolice, a na društvenim mrežama mnogi korisnici javljaju da su zloglasne dronove vidjeli u Kijevu i u oblasti Černihiv.


U eksploziji u Melitopolju petero ozlijeđenih

U eksploziji automobila u blizini ureda ZaTV-a u Melitopolju, gradu pod ruskom okupacijom, ozlijeđeno je najmanje pet osoba - uključujući neke zaposlenike tvrtke, rekli su dužnosnici.

ZaTv je ruski propagandni kanal koji je 1. kolovoza počeo s emitiranjem u okupiranim dijelovima Zaporoške oblasti. Još uvijek nije jasno je li eksplozija bila slučajna ili namjerna, niti je li netko preuzeo odgovornost za incident.

Vladimir Rogov, dužnosnik okupirane Zaporoške oblasti kojeg je imenovala Rusija, navodno je rekao ruskim državnim medijima da je eksplozija automobila u blizini ureda propagandnog kanala ZaTv u Melitopolju bila teroristički napad koji je proizašao iz "improvizirane eksplozivne naprave".


Njemačka domaćin međunarodne konferencije o poratnoj obnovi Ukrajine

Međunarodni stručnjaci okupit Frank-Walter Steinmeierće se u utorak u Berlinu kako bi razgovarali o poratnoj obnovi Ukrajine na konferenciji u organizaciji Europske komisije i Njemačka, koja trenutno predsjeda Skupinom G7.

Predviđeno je da među sudionicima bude i ukrajinski premijer Denis Šmihal, nakon što je u ponedjeljak u Berlinu zajedno s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom otvorio njemačko-ukrajinski poslovni forum o ponovnoj izgradnji ratom razorene države.

Poratna obnova Ukrajine bit će "generacijska misija" koja zahtijeva strategiju na razini "Marshallova plana", napisali su Scholz i predsjednica Ursula von der Leyen u eseju objavljenom u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung prošli tjedan.

U sklopu Marshallova plana, Sjedinjene Države financirale su obnovu europskih zemalja nakon Drugoga svjetskog rata milijardama dolara između 1948. i 1952. godine.

Konferencija u utorak trebala bi biti svjetionik nade za Ukrajinu, rekao je Scholz tijekom vikenda.

"Poanta je da sada šaljemo signal nade, usred užasa rata, da stvari ponovno budu bolje", rekao je.

Međunarodnu stručnu konferenciju o oporavku, obnovi i modernizaciji Ukrajine otvorit će Scholz i von der Leyen.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se obratiti sudionicima uvodnim govorom, navodi se na internetskoj stranici događaja.


Njemački predsjednik Steinmeier doputovao u Kijev

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier stigao je u utorak u iznenadni posjet Kijevu.

Steinmeier, koji je u Kijev stigao vlakom u utorak ujutro, trebao bi se kasnije tijekom dana sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Ovo je Steinmeierov prvi posjet Ukrajini otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače, ali treći pokušaj da otputuje u Kijev.

Steinmeier je prošli tjedan odgodio planirani put u Ukrajinu iz sigurnosnih razloga.

Njemački predsjednik također je planirao posjetiti Kijev s predsjednicima Litve, Poljske, Latvije i Estonije sredinom travnja, ali mu je rečeno da ne dolazi.

Odluka Kijeva donesena je zbog kritika Steinmeierovih veza s Rusijom i zbog toga što je kao ministar vanjskih poslova ignorirao upozorenja istočnoeuropskih susjeda Njemačke o prijetnji ruske agresije.

Spor između ukrajinskog i njemačkog predsjednika razriješen je početkom svibnja.


Rusija će na Vijeću sigurnosti UN-a Ukrajinu optužiti za ‘prljavu bombu‘

Rusija namjerava u utorak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda iznijeti svoje optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i pozvala je čelnika UN-a Antonia Guterresa da učini sve što može kako bi "spriječio taj gnusni zločin".

S napredovanjem ukrajinskih snaga u strateški važnu pokrajinu Herson koju je Rusija okupirala, najviši ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim kolegama u nedjelju i ponedjeljak kako bi im rekli da Moskva sumnja da Ukrajina planira upotrijebiti takozvanu "prljavu bombu" s nuklearnim materijalom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odgovorio optuživši Rusiju da sama planira takav napad a da će za njega optužiti Ukrajinu. Zapadne zemlje također su odbacile optužbe Rusije kao izgovor za intenziviranje osmomjesečnog rata koji je započeo u veljači kada su ruske snage izvršile invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Upotrebu ‘prljave bombe‘ od strane kijevskog režima smatrat ćemo činom nuklearnog terorizma", napisao je ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu, u koje je Reuters imao uvid, Guterresu i Vijeću sigurnosti u ponedjeljak.

"Pozivamo zapadne zemlje da utječu na režim u Kijevu kako bi odustao od svojih opasnih planova koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti", napisao je. "Pozivamo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da učini sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio da se ovaj gnusni zločin dogodi."

Rusija je drugim članicama Vijeća najavila da će to pitanje iznijeti na sastanku iza zatvorenih vrata u utorak, rekli su diplomati.

Vijeće je održalo više desetaka sastanaka o Ukrajini, ali nije u mogućnosti poduzeti nikakve značajne mjere jer Rusija ima pravo veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom.

Rusija je u UN-u diplomatski izolirana. Ranije ovog mjeseca tri četvrtine 193-članeOpće skupštine, 143 zemlje, glasalo je za osudu ruskog "pokušaja nezakonite aneksije" četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvalo sve zemlje da ne priznaju taj potez.


UN: U ratu u Ukrajini ubijeno najmanje 6374 civila

Prema UN-ovoj agenciji za ljudska prava, do 23. listopada, u ruskom ratu protiv Ukrajine ubijeno je najmanje 6374 i ozlijeđeno najmanje 9776 civila.

Agencija napominje da su stvarne brojke vjerojatno znatno veće.


Zelenski: ‘Raste osjećaj poraza u Rusiji‘

Moskva doživljava neuspjeh u svojoj invaziji na Ukrajinu i u Rusiji jača osjećaj poraza, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, obilježavajući osam mjeseci od početka rata 24. veljače.

"Ukrajina razbija takozvanu drugu najjaču vojsku na svijetu", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u ponedjeljak navečer.

"Osjećaj poraza u Rusiji je sve jači", rekao je Zelenski i dodao da je ta zemlja nekada bila važan politički akter, no da je Moskva danas sve više međunarodno izolirana.

Zelenski je naglasio da ukrajinske snage nastavljaju svaki dan vraćati okupirani teritorij.

Cijela zemlja, uključujući poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., bit će oslobođena, rekao je ukrajinski predsjednik, ali i upozorio građane da će "zima koja je pred nama biti najteža u našoj povijesti" zbog štete koju su ruski napadi nanijeli energetskoj infrastrukturi Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:21