GERHARD SCHRÖDER

Oglasio se ‘Putinov najbolji prijatelj iz Njemačke‘: ‘Ako nam zatvori plin, dajem ostavku u Rosneftu!‘

Njegove bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pokazale su se vrlo kontroverznima od početka rata u Ukrajini

Gerhard Schröder

 Frank Hoermann/Sven Simon/AFP

Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder, čije su se bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pokazale vrlo kontroverznima od početka rata u Ukrajini, izjavio je za New York Times da Putin neće smanjiti isporuku ruskog plina Njemačkoj.

U intervjuu koji će biti objavljen u nedjelju, Schröder, koji je nakon povlačenja iz politike preuzeo unosnu ulogu na čelu nadzornog odbora ruskog državnog energetskog diva Rosnefta, kao i rad za plinovode Sjeverni tok i Sjeverni tok 2, sugerirao je da će dati ostavku na svoju mjesto samo ako Putin zatvori plinsku slavinu Njemačkoj.

"To se neće dogoditi", rekao je. Ali da jest, "onda bih dao ostavku", potvrdio je Schröder, ne precizirajući na koju ulogu misli.

Bivša kancelarka naišla je na velike kritike u Njemačkoj jer nije prekinula veze s ruskom industrijom fosilnih goriva unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ruski energetski div Gazprom također je predložio Schrödera za mjesto u nadzornom odboru početkom veljače - neposredno prije početka rata u Ukrajini.

Prema New York Timesu, Schröder je odbio reći planira li sada prihvatiti nominaciju Gazproma ili ne.

Times je naveo da je s bivšim njemačkim čelnikom dvaput razgovarao u njegovom rodnom gradu Hannoveru. Intervju je prvi takve vrste koji je Schröder dao od početka rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 22:18