SPORNI STAVOVI

Oglasio se svećenik kojeg Crkva zbog Jasenovca ne želi u Njemačkoj: ‘Istina će pobijediti‘

Svećenik porijeklom iz Stolca vodi hrvatsku Katoličku misiju u Donjoj Saski, no tamošnja nabiskupija zaključila je da je nepoželjan
Don Vinko Puljić (u sredini)
 Facebook

Svećenik iz Stolca don Vinko Puljić, kojeg je Katolička Crkva u Njemačkoj gdje u Donjoj Saskoj vodi hrvatsku katoličku misiju označila nepoželjnim zbog stavova prema fašizmu i logoru Jasenovac, oglasio se nakon odluke o razrješenju.

- Istina će nas osloboditi, istina će pobijediti, to je rekao naš Gospodin, ja mu beskrajno vjerujem. Doći će vrijeme kad ću moći sve reći. Do tada ću moliti, postiti i čekati - rekao je svećenik portalu hercegovina.info.

Kako smo već izvijestili, don Vinko Puljić, svećenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Göttingen u Donjoj Saskoj, uskoro će napustiti Njemačku jer je na Facebooku pozvao na financijsko doniranje Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji osnivači negiraju ustaške zločine za vrijeme NDH. Katolička crkva u Njemačkoj je snažno antifašistička i zbog toga će Puljić početkom 2021. napustiti svoju župu, a kako bi se izbjegao javni skandal, to će napraviti svojevoljno. Neslužbeno se doznaje da će ga, objavi li spomenuti svećenik u međuvremenu sličan apel, lokalni biskup odmah smijeniti.

Ova odluka donesena je prošli tjedan na sastanku Puljića, koji je postao poznat kada je 2014., kritizirao njemačke vlasti, koje su zabranile nastupe Marku Perkoviću Thompsonu, i biskupskih vlasti, a o tome postoji pisani dokaz:

"U razgovoru je biskupija Hildesheim nepogrešivo dala do znanja svećeniku Puljiću da smatra ozbiljnom pogreškom njegovo širenje apela na Facebooku. Žalba dolazi od udruge koja propituje je li koncentracijski logor Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za istrebljenje, a sa stajališta biskupije Hildesheim postoji rizik da se negira ubojstvo brojnih ljudi u ovom konclogoru. Svećenik koji javno dijeli takav poziv ostavlja dojam da suosjeća s fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesheim, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan s evanđeljem", glavni je naglasak pismenog priopćenja, koje je potpisao Volker Bauerfeld, službeni biskupijski glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2022 10:01