MANFRED WEBER

OGORČENA ISPOVIJEST NESUĐENOG ŠEFA EUROPSKE KOMISIJE 'Protiv mene se formirala osovina u zakulisnim razgovorima i noćnim sjednicama'

 
Manfred Weber
 Vincent Kessler / REUTERS

Manfred Weber, spitzenkandidat pučke stranke (EPP) i vođa pučana u Europskom parlamentu je u četvrtak kritizirao osovinu "Macron-Orban" koju je optužio da je poništila rezultate europskih izbora.

Weber se suočio s protivljenjem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i mađarskog premijera Viktora Orbana s kojim je razmijenio oštre napade tijekom izborne kampanje.

Njegova sunarodnjakinja njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen bi trebala stati na čelo predsjedništva, ako joj Europski parlament da zeleno svjetlo.

"Ne mogu reći mojim biračima 'da je bilo moćnih snaga koje ne žele prihvatiti izboreni rezultat'", istaknuo je Weber u razgovoru objavljenom u četvrtak poslijepodne na web stranici Bilda.

"Bilo je zakulisnih razgovora i noćnih sjednica na kojima se nametnula osovina 'Macron-Orban'", upozorio je.

"Jako sam razočaran, jasno je. Kao političar, znam da mogu dobiti ili izgubiti izbore. Ali da Emmanuel Macron i Viktor Orban izbrišu izborne rezultate to nisam očekivao".

Bavarski zastupnik u Europskom parlamentu je rekao da je "argument da nema iskustva u izvršnoj vlasti apsurdan jer trećina sadašnjih šefova europskih vlada nisu imali iskustva u izvršnoj vlasti", objasnio je i dodao da ga je i Macron imao tek malo.

U vezi imenovanja Ursule von der Leyen rekao je da je njezino imenovanje iznenadilo mnoge u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:26