AKTIVISTI ZADOVOLJNI

Ogroman korak naprijed: Prema odluci Vrhovnog suda Indije, sve žene imaju pravo na pobačaj

Čak se i neudana žena može podvrgnuti pobačaju do 24. tjedna kao i udane žene, rekao je sudac D.Y. Chandracchud

Arhivska fotografija indijskih aktivista za ženska prava

 Manjunath Kiran/AFP

Indijski Vrhovni sud presudio je u četvrtak da se neudanoj ženi ne smije uskratiti izbor da prekine trudnoću u bilo kojem trenutku do 24. tjedna, a odluku su pozdravili aktivisti za prava žena.

Nakon što je američki Vrhovni sud u lipnju poništio povijesnu presudu Roe protiv Wadea, kojom je legaliziran pobačaj u Sjedinjenim Državama, pitanje pobačaja postalo je predmet spora na globalnoj razini.

"Čak se i neudana žena može podvrgnuti pobačaju do 24. tjedna kao i udane žene", rekao je sudac D.Y. Chandracchud s indijskog Vrhovnog suda, smatrajući da izostanak bračnog statusa ne može ženu lišiti prava pobačaja.

Zakon iz 1971. o medicinskom prekidu trudnoće (MTP), ograničio je postupak na udane i razvedene žene, udovice, maloljetnice, žene s invaliditetom i psihički bolesne žene te žrtve seksualnog napada ili silovanja.

Odluka je uslijedila kao odgovor na zahtjev sudu žene koja je rekla da je njezina trudnoća rezultat sporazumne veze, ali je tražila pobačaj kad veza nije uspjela.

Presuda je prekretnica za prava Indijki, rekli su aktivisti.

"Ogroman korak naprijed", napisala je zastupnica Mahua Moitra na Twitteru.

Sud je dodao kako se seksualni napad supruga nad suprugom može klasificirati kao silovanje u braku prema MTP-u. Indijski zakon ne smatra silovanje u braku kaznenim djelom, iako se to nastoji promijeniti.

"U eri koja uključuje Dobbs vs. Jackson i pravi razliku između bračnog statusa silovanih žena - ova izvrsna presuda o pobačaju prema Aktu o MTP-u je izvanredna", napisala je na Twitteru Karuna Nundy, odvjetnica specijalizirana za rodno pravo, ali i druga područja. Referirala se na slučaj koji je rezultirao američkom presudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 14:28