LANSIRANA 24. SRPNJA

Ogromna kineska raketa pala na Zemlju, u NASA-i zaprepašteni ponašanjem Pekinga: ‘Krajnje neodgovorno!‘

Svemirsko zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da je raketa Dugi marš 5B ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog oceana

Lansiranje rakete Dugi Marš 5B Y3

 Yang Guanyu/Xinhua Via Afp

Kineska raketa pala je na Zemlju u subotu iznad Indijskog oceana, a NASA navodi da Peking nije podijelio "specifične informacije o putanji" potrebne da bi se ustanovilo gdje bi krhotine mogle pasti.

Svemirsko zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da je raketa Dugi marš 5B ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog oceana oko 12:45 sati po lokalnom vremenu, ali problematiziralo je "tehničke aspekte ponovnog ulaska, kao što je potencijalno mjesto raspršivanja krhotina".

"Sve svemirske nacije trebale bi slijediti najbolju utvrđenu praksu i dati svoj udio u dijeljenju ove vrste informacija unaprijed kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara krhotina", rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

"To je ključno za odgovorno korištenje svemira i osiguranje sigurnosti ljudi ovdje na Zemlji", dodao je.

Korisnici društvenih mreža u Maleziji objavili su video predmeta nalik krhotinama raketa.

Kineska svemirska agencija priopćila je kako je većina ostataka rakete Dugi marš 5B izgorjela u atmosferi, a Sulusko more u Pacifiku identificirali su kao mjesto njezinoga ponovnoga ulaska.

Ranije su svemirski stručnjaci rekli kako je vjerojatnost slijetanja rakete u naseljeno područje izuzetno mala.

Aerospace Corp, neprofitni istraživački centar blizu Los Angelesa koji financira vlada, izvijestio je kako je bilo nepromišljeno dopustiti dijelu rakete koji ukupno teži 22,5 tona nekontrolirani povratak na Zemlju.

Ranije ovoga tjedna, analitičari su rekli da će se tijelo rakete raspasti dok bude padalo kroz atmosferu, ali je dovoljno veliko da će brojni komadi vjerojatno preživjeti.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah komentiralo slučaj. Kina je ranije ovoga tjedna priopćila kako će pomno pratiti ostatke, ali je i istaknula da oni predstavljaju mali rizik za bilo koga na Zemlji.

Dugi marš 5B lansiran je 24. srpnja s ciljem isporuke laboratorijskog modula novoj kineskoj svemirskoj postaji u izgradnji u orbiti, što je treći let najsnažnije kineske rakete od njezina prvog lansiranja 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2022 17:11