STRAH OD OMIKRONA

Ogromni redovi za cijepljenje u Velikoj Britaniji: ‘Dodatna doza svima će biti dostupna do kraja godine‘

Kako bi spriječili širenje vala zaraze i punjenje bolničkih kreveta, premijer Johnson je pozvao na docjepljivanje trećom dozom cjepiva

U Londonu se četrdeset posto novih zaraza odnosi na omikron soj

 Ts/Goff Photos/Profimedia

Vlada Velike Britanije objavila je kako je u državi zabilježena prva smrt povezana s omikron sojem, a smatraju da nije i jedina. U čitavom Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen je rekordan broj zaraza u jednom danu od početka pandemije, a popeo se na 77 tisuća (laboratorijski potvrđenih) zaraza.

Sve to potaknulo je britanskog premijera Borisa Johnsona na reakciju kako bi se zaštitili od prevladavajućeg novog soja virusa. Za sad je u Londonu oko 40 posto zaraženih novim sojem.

Kako bi spriječili širenje vala zaraze i punjenje bolničkih kreveta, premijer je pozvao na docjepljivanje trećom dozom cjepiva za sve starije od 18 godina.

Kazao je kako će treća doza biti dostupna svima do kraja prosinca, no već u prvim danima docjepljivanja došlo je do pada sustava, pa se 500 tisuća doza koje su izdane u nedjelju, smatraju relativno malim brojem da bi se postigao taj cilj.

Znajući za gužve, neki su Londončani, poput 29-godišnje Sarah Jackson uzeli i slobodno vrijeme od posla. "Uzela sam slobodno prijepodne kako bi se cijepila i mogla posjetiti baku i djeda u staračkom domu za Božić. No nisam sigurna da će to biti dovoljno vremena. Čula sam da se u redu za registraciju čeka dva sata, a isto toliko u redu za samo cijepljenje", požalila se mlada žena.

Od ukupno 46.7 milijuna stanovnika starijih od 12 godina u Velikoj Britaniji s dvije se doze cijepilo 81 posto stanovnika, a njih četrdeset posto i s dodatnom, trećom dozom.

Mjere za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva propisuju zasebne vlade Škotske, Walesa i Sjeverne Irske, no neće se previše razlikovati od britanskih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:13