ZA NJIH NEMA OPROSTA

Oko 100.000 ljudi prosvjedovalo protiv amnestije za organizatore referenduma u Kataloniji

Domovina nam je u opasnosti. Kako bi ostao na vlasti, Sanchez nudi amnestiju drugim političarima, rekao je lider desne stranke Vox

Santiago Abascal 

 Oscar Del Pozo/AFP

Nakon što je socijalistički španjolski premijer Pedro Sanchez najavio amnestiju za organizatore referenduma o neovisnosti Katalonije iz 2017., u Madridu su se u nedjelju na poziv desnice okupili deseci tisuća prosvjednika, smatrajući da bi oprost mogao dovesti do novog pokušaja odcjepljenja te pokrajine.

"Ovdje smo se okupili zbog udara koji se priprema iz Moncloe (sjedišta španjolske vlade). Domovina nam je u opasnosti", rekao je Santiago Abascal, lider desne stranke Vox pred okupljenim mnoštvom.

"Sanchez je veliki izdajnik domovine. Kako bi ostao na vlasti, nudi amnestiju drugim političarima", dodao je.

Na Kolumbovom trgu u Madridu okupilo se oko 100.000 prosvjednika, podatak je regionalne vlade. Fondacija za nacionalnu obranu Španjolske (DENAES), sastavljena od 62 udruge koja je organizirala prosvjed, navela je da se okupilo 200.000 ljudi.

Prosvjed je uslijedio dan nakon što je Sanchez, koji se nada novom četverogodišnjem mandatu, najavio amnestiju.

"U ime Španjolske, u interesu Španjolske te u obranu suživota između Španjolaca, branim danas amnestiju u Kataloniji vezanu uz prošle događaje", izjavio je Sanchez na kongresu svoje Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE).

"Potrebno je iskazati vrlinu. To je jedini mogući način da postoji vlada u Španjolskoj i da se ne ponove izbori", dodao je.

image

Santiago Abascal

Oscar Del Pozo/AFP

PSOE je, nakon parlamentarnih izbora održanih prije tri mjeseca, dogovorio prošli tjedan lijevu koalicijsku vladu s manjinskim Sumarom. No da bi imao natpolovičnu većinu od 176 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta i tako formirao vladu, neophodna mu je podrška stranaka Katalonije i Baskije.

Stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Zajedno za Kataloniju (JxCAT) zatražile su uvođenje zakona o amnestiji koji bi mogao obuhvatiti oko 1400 osoba koje su prije šest godina organizirale referendum. Među njima i Carlesa Puigdemonta, bivšeg katalonskog premijera koji se nalazi u egzilu u Belgiji. Njega sud u Madridu traži zbog proglašenja Republike Katalonije, a koje nije bilo primijenjeno uslijed intervencije tadašnje konzervativne španjolske vlade.

"Amnestija je način ponovnog susreta Katalonaca i ostalih Španjolaca. Ona će definitivno doprinijeti normalizaciji politike u Kataloniji", napomenuo je Sanchez.

Oko 57 posto stanovnika Španjolske protivi se amnestiji, a podržava je 43 posto, pokazala je anketa španjolske televizije La Sexta objavljena početkom listopada.

U rujnu je, pak, kuća za ispitivanje javnog mnijenja Metroscopia provela svoju anketu prema kojoj 70 posto građana ne podržava amnestiju, od čega 57 posto onih koji su u srpnju glasali za PSOE.

Katalonske stranke koje zagovaraju neovisnost zatražile su novi, dogovorni referendum, a Sanchez je ranije poručio da na njega ne može pristati jer nije u skladu sa španjolskim ustavom.

Ne uspije li Sanchez idući mjesec u parlamentu dobiti dovoljnu podršku za sastavljanje vlade, Španjolci će u siječnju na nove izbore. Španjolska do kraja godine predsjeda Europskom unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:51