KAZNA ZA ANTISEMITIZAM

Oko 100 putnika dobit će odštetu od Lufthanse jer su izbačeni s leta za Budimpeštu ‘zbog izgleda‘

Nekolicina putnika nije nosila maske, zbog čega je zabranjen ukrcaj za 100 putnika za koje je "po izgledu zaključeno da su židovi".

Prizor iz zračne luke u Frankfurtu

 Twitter/Screenshot

Više od stotinu putnika, pripadnika ortodoksne židovske zajednice, kojima je u svibnju ove godine zabranjeno da se ukrcaju na let Lufthanse postigli su nagodbu sa zrakoplovnom tvrtkom. Svaki će putnik dobiti oko 21.000 dolara (19.900 eura), prenosi Business Insider pisanje lista Hamodia.

Jedan od putnika otkrio je da će svaki putnik dobiti 21.000 dolara "i sitniš" od Lufthanse. Smatra da je nagodba "poštena".

Putnike je zastupao Američki centar za pravo u pravdu, konzervativna odvjetnička tvrtka koja se fokusira na vjerske slobode.

Lufthansa je za Insider potvrdila da je postignuta nagodba s većinom putnika, no odbili su iznijeti pojedinosti.

Incident se dogodio 4. svibnja kada je većoj skupini ortodoksnih Židova zabranjeno da se ukrcaju na povezujući let iz Frankfurta za Budimpeštu, gdje su trebali sudjelovati na godišnjem vjerskom hodočašću na grob uglednoga rabina.

Nekolicina putnika nije nosila maske, zbog čega je avioprijevoznik zabranio ukrcaj za više od 100 putnika za koje je "po izgledu zaključeno da su židovi".

Jedan je putnik, nedugo nakon incidenta, za Insider izjavio da bi taj čin opisao "rasnim profiliranjem najvišeg stupnja koji je ikada u životu doživio".

Lufthansa je u početku branila odluku pozivajući se na propise o nošenju maski u Njemačkoj, ali kasnije su se pojavile videosnimke zaposlenika Lufthanse koji je govorio da ‘židovi izazivaju probleme‘. Tek nakon toga se njemačka zrakoplovna kompanija ispričala.

Poručili su u priopćenju da žale zbog okolnosti vezanih za odluku da se određeni putnici isključe s leta za Budimpeštu.. Izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr kasnije je razgovarao s glavnim rabinom Berlina kako bi izrazio žaljenje zbog incidenta. Spohr je rabinu Yehudi Teichtalu rekao da antisemitizmu nema mjesta u Lufthansi.

Lufthansa je nakon incidenta odlučila imenovati službenika za antisemitizam, a također su uveli obuku osoblja za antisemitizam, izvijestila je Židovska telegrafska zajednica (JTA) u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:55