DAN ODLUKE

Oko hrvatskog ulaska u Schengen vlada optimizam, Austrija prijeti vetom Bugarskoj i Rumunjskoj

“Francuska smatra da sve tri zemlje zaslužuju ulazak”, rekao je ministar Gerald Darmanin

Margaritis Schinas

 Zheng Huansong/XINHUA/Xinhua via AFP

Češko predsjedništvo i Europska komisija uvjereni su da će Hrvatska u četvrtak dobiti zeleno svjetlo za ulazak u šengenski prostor, a nadaju se da će to biti moguće i za Bugarsku te Rumunjsku, unatoč austrijskoj prijetnji vetom.

“Uvjeren sam da ćemo imati Hrvatsku unutra, a nadam se da će to biti moguće i što se tiče Bugarske i Rumunjske”, izjavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan prije početka sastanka Vijeća za unutarnje poslove i pravosuđe koje će u četvrtak odlučivati o proširenju Schengena na tri zemlje.

Istog je mišljenja i potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas.

“Uvjeren sam da će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo, a nadam se i Bugarska i Rumunjska”, rekao je Schinas.

On je dodao kako su sve tri zemlje tehnički spremne za Schengen, da su učinile i više nego što se od njih tražilo. Rekao je da su “neka mala oklijevanja” koja postoje političke naravi i da počivaju na pogrešnoj pretpostavci da će proširenjem Schengena biti manje kontrole na vanjskim granicama.

“Bit ćemo jači, a ne slabiji proširenjem Schengena i to znači veću i bolju kontrolu, a ne manju”, izjavio je Schinas.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner ponovio je da će staviti veto na ulazak Bugarske i Rumunjske, a da će podržati Hrvatsku.

Istaknuo je da je nedopustivo da je u Austriju preko zapadnobalkanske rute ove godine ušlo više od 100 tisuća neregistriranih migranata iako je njegova zemlja usred Europe i nema vanjske granice.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja podržava sve tri zemlje, izjavila je da ne razumiju austrijsku poziciju.

“Ne mogu razumjeti austrijsko stajalište u ovome. Znam da se u Austriji vode velike rasprave o tom pitanju”, rekla je Faeser, dodajući da Njemačka podržava sve tri zemlje.

Sve tri zemlje imaju punu potporu i Francuske.

“Francuska smatra da sve tri zemlje zaslužuju ulazak”, rekao je ministar Gerald Darmanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:50