EKSTREMNE VRUĆINE

Oko Melbourna bukti 15 požara: vatra nosi kuće, ugiba stoka, raseljeno 2000 ljudi

- Zabrinutost raste jer su pokazatelji u ekstremnim rasponima, najveća prijetnja očekuje se u srijedu i četvrtak

Ilustracija

 Ann Inger Johansson/Zuma Press/Profimedia/Ann Inger Johansson/zuma Press/profimedia

Višednevni šumski požari u australskoj saveznoj državi Victoriji uništili su kuće, a požari bi se mogli širiti i u idućem tjednu zbog najavljenih ekstremnih vrućina, piše RNZ.

Premijerka Victorije, Jacinta Allan, rekla je kako je potvrđeno da je uništeno šest domova. U požaru je stradala stoka, uništena je imovina te je više od 2000 ljudi bilo prisiljeno napustiti zapadne gradove i uputiti se u Ballarat, 95 km zapadno od Melbournea.

Australija se trenutno nalazi u rukama El Niña, fenomena povezanog s promjenom klime u tropima, koji se povezuje s ekstremnim pojavama kao što su šumski požari, uragani i suše. Više od 15 požara gorjelo je u nedjelju u Victoriji, a niti prognoze za nadolazeći tjedan nisu obećavajuće.

- Zabrinutost raste jer su pokazatelji u ekstremnim rasponima, najveća prijetnja očekuje se u srijedu i četvrtak, rekla je Allan.

Australski premijer Anthony Albanese obećao je u nedjelju da će pružiti svu potrebnu pomoć saveznoj državi Victoriji u borbi s višednevnim požarima.

- To je podsjetnik da se nastavimo boriti s izazovima koje predstavljaju klimatske promjene, rekao Albanese.

Oko 1000 vatrogasaca uz podršku više od 50 zrakoplova borilo se s požarima. Posljednje dvije sezone šumskih požara bile su slabije u usporedbi s "Crnim ljetom" 2019.-2020. godine kad su šumski požari uništili područje veličine Turske i ubili 33 čovjeka te 3 milijarde životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:55