ZAMJENA ZA SCALIU

OKO OVOG ČOVJEKA ĆE SE VODITI NAJVEĆA POLITIČKA BITKA U SAD-u Obama predložio suca za mjesto na Vrhovnom sudu, republikanci ga ne žele ni saslušati

 Reuters

Američki predsjednik Barack Obama odabrao je Merricka Garlanda kao potencijalnog nasljednika pokojnog suca Antonina Scalie na Vrhovnom sudu, kazali su službenici iz Bijele kuće, a prenosi New York Times.

Ovim potezom Obame i službeno je započela velika politička bitka u SAD-u koja bi se lako mogla odužiti do mandata sljedećeg predsjednika ili predsjednice, ako to bude Hillary Clinton. Naime, da bi sudac kojeg je nominirao predsjednik bio potvrđen, prvo mora proći kroz duga i intenzivna saslušanja pred Senatskim odborom za sudstvo da bi zatim o njegovom imenovanju glasao Senat čiji članovi natpolovičnom većinom odlučuju o tome hoće li ili neće prihvatiti nominiranog kandidata.

Upravo u tome leži problem - u Senatu republikanci imaju većinu (54 naprema 46) te se oštro protive Obaminoj namjeri da u zadnjoj godini svojeg mandata nominira kandidata za mjesto u Vrhovnom sudu, iako američki ustav to apsolutno ničim ne priječi. Ustaljena je praksa da predsjednik imenuje suca čiji su stavovi bliži onim njegove stranke, što bi u slučaju potvrde Garlanda značilo da će nakon nekoliko desetljeća na Vrhovnom sudu prvi puta većina imati liberalni suci (sadašnji je omjer 4 konzervativna, 4 liberalna i jedno prazno mjesto).

Republikanci, koji se nadaju da će imati svojeg kandidata u Bijeloj kući, to žele izbjeći pod svaku cijenu. Vrhovni sud, naime, tumači Ustav te po načelu presedana u velikoj mjeri kreira pravni, ali i politički sustav SAD-a. Do sada su njihove odluke uglavnom išle na stranu konzervativaca i velikog biznisa, čiji su lobiji već pripremaju na potencijalne promjene.

Nominirani sudac Garland nije stranac političkim bitkama - njegovo imenovanje na Žalbeni sud okruga Colombia je tijekom 90-ih godina bilo odgođeno na više od godinu dana zbog sukoba demokrata i republikanaca. Budući da je predsjedajući član Senatskog odbora za pravosuđe, senator Charles E. Grassley više puta izjavio da Obama ne bi trebao imenovati nasljednika Scalie, a vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell naznačio da Odbor ne bi trebao ni saslušati Obaminog kandidata, očito je da Garlanda čeka dug i težak proces nominacije koji bi lako mogao završiti njegovim ili Obaminom (privremenom) kapitulacijom pred Senatom.

Garland, koji je s 63 godine pomalo star za kandidata Vrhovnog suda, je u žiži javnosti prvi put bio 1995. godine kada je ispred Ministarstva pravosuđa koordinirao proces protiv bombaša iz Oklahome koji su iste godine ubili 168 osoba u do tada najgorem terorističkom napadu na američkom tlu. Zbog svoje predanosti i temeljitosti stekao je mnogo poklonike na obje strane političkog spektra, a mnogi ga opisuju kao briljantnog pravnika. Prilikom imenovanja Elene Kagan na Vrhovni sud (2010.), Garland je već kotirao kao jedan od najjačih kandidata za tada upražnjeno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:56