USPOSTAVLJANJE MIRA

OKONČANJE POLITIČKOG KAOSA U BOLIVIJI? Sukobljene snage postigle sporazum o održavanju novih izbora što prije

 Marco Bello / REUTERS

Bolivijska privremena vlada i zastupnici stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, koji je u egzilu u Meksiku, postigli su sporazum kasno u četvrtak o održavanju novih izbora, što bi moglo pomoći u rješavanju političke krize u toj južnoameričkoj zemlji.

Na kasnovečernjoj sjednici bolivijskog Senata, predsjednica tog doma, članica Moralesove stranke MAS, rekla je da je dogovoreno da se ide prema novim izborima nakon tjedana prosvjeda i nasilja koji su doveli do toga da ljevičarski čelnik Morales pod pritiskom podnese ostavku u nedjelju.

"Danas je povijesni dan jer smo uspjeli postići dogovor između oporbe i vlade s jedinim ciljem da se održe novi izbori što je prije moguće, kako bi uspostavili mir u našoj zemlji i prije svega obranili demokraciju", rekla je Monica Eva Copa Murga.

Ona je pozvala bolivijske snage sigurnosti, suočene sa sukobima na ulicama s Moralesovim pristašama, da se s poštovanjem odnose prema domorodačkim skupinama u zemlji.

"Oslobodimo se boja, radikalnih stajališta, jer je mir ono što naša zemlja sada traži", kazala je.

Bolivijska privremena predsjednica Jeanine Anez, koja je preuzela dužnost u utorak, ranije je dala naznake da želi popraviti odnose s Moralesovom strankom. Međutim, kazala je da se Morales neće smjeti kandidirati na predstojećim izborima.

Anez nije objavila datum novih izbora, ali ih prema ustavu mora sazvati u roku od 90 dana otkako je preuzela dužnost u utorak.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim prosvjedima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristaša i policije otkako su prvi put izbili prosvjedi prije tri tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 02:33