NOVO LICE

Okorjeli zločinac koji je u Ukrajini donio neviđene patnje tisućama ljudi danas se predstavlja kao globalni spasitelj

Svjedoči iz prve ruke o strahotama i patnjama postradalog naroda u Turskoj

Ramzan Kadirov i šef njegove garde Danil Martinov

 Said Tzarnaev/Sputnik Via Afp

Danil Martinov, bivši vođa čečenske Nacionalne Garde Putinova sluge Ramzana Kadirova, dao je zadnjih dana niz intervjua ruskim medijima iz potresne zone u Turskoj, svjedočeći iz prve ruke o tamošnjim strahotama i patnjama postradalog naroda.

Koncem prošle godine ovaj je Rusima lojalni Čečen imenovan svojevrsnim savjetnikom u ruskom Ministarstvu za izvanredne situacije. Ništa od toga ne bi bilo čudno da nije riječ o čovjeku koji je još donedavno proizvodio neviđene patnje nevinim civilima diljem Ukrajine, pa čak i psihijatrijskim bolesnicima, a sad redizajnira svoj javni profil u globalnoga spasitelja i humanista, prenosi Slobodna Dalmacija.

Danil Martinov pouzdano je registriran na čelu čečenskih trupa na barem nekoliko lokacija u Ukrajini već u prvim tjednima ruske invazije, objavio je CNN. Prikazan je čak i u nekoliko video-zapisa na službenom Telegram kanalu Ramzana Kadirova. Prošloga kolovoza ukrajinska sigurnosna služba, SBU, navela je da je Martinov počinio niz ratnih zločina u gradu Borodianka, sjeverno od Kijeva. Tad je bio na dužnosti zamjenika zapovjednika Nacionalne garde u Republici Čečeniji i zapovjednik odgovoran za obuku osobnoga osiguranja Ramzana Kadirova.

Ukrajinci su utvrdili kako je Martinov upravljao okupacijom psihijatrijske bolnice Borodianka u ožujku, te je tom prilikom, po njegovoj zapovijedi, oko 500 ljudi, uključujući pacijente, osoblje bolnice i lokalno stanovništvo, uzeto za taoce i izvrgnuto raznim torturama. Psihijatrijska bolnica u Borodianki od čečenskih je trupa pretvorena u vatreni položaj okupatora odakle su djelovali po ukrajinskim snagama, a stotine ležećih pacijenata duševne bolnice iskoristili su za živi štit, zaključeno je nakon istrage. Martinov je na temelju nje u Ukrajini optužen za kršenje zakona i običaja ratovanja, kao i za zlostavljanje ratnih zarobljenika i civila.

Ravnateljica psihijatrijske bolnice u Borodianki Marina Hanitska izjavila je prošle godine za nezavisni ruski list Meduza da su Rusi odmah po zauzimanju bolnice posvuda oko bolnice postavili mine i zabranili svima kretanje.

„Gledali smo ih s prozora kako kopaju rovove. Ispred mene je stao jedan vojnik i predstavio se. Rekao je da se zove Danil Martinov, pukovnik ruske vojske. Rekao je da ćemo živjeti ako se budemo ponašali pristojno" – ispričala je Hanitska za ruski opozicijski medij. Prema njezinu iskazu, Martinov je od nje tražio i da im se zahvali na slobodi, i to je snimio mobitelom. Rekao joj je da je od sad pod zaštitom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pitala ga je na čemu bi im zapravo trebala biti zahvalna, a Martinov je pogledao u oči i odgovorio: „Zato što si živa.“

Na nekoliko videa objavljenih na Kadirovljevom službenom Telegram kanalu prošle godine Martinov je ovjekovječen na raznim lokacijama u okupiranim dijelovima Ukrajine. U jednome je i predstavljen kao pripadnik čečenskih specijalnih snaga u Ukrajini. Osim Borodianke, viđen je i u gradu Popasna u Luganskoj oblasti koji je ruskim granatiranjem potpuno sravnjen sa zemljom. Također je viđen i u gradu Luhansku i u široj oblasti Donbasa kako posjećuje ranjene vojnike.

Čim su prošlog kolovoza u javnost dospjele optužbe da ga se u Ukrajini tereti za ratne zločine, počela je, čini se, operacija ‘rebrendinga‘ pukovnika Danila Martinova. Ramzan Kadirov je osobno krajem ljeta dao izjavu da Martinov ne radi za njega, nego za Ministarstvo izvanrednih situacija.

Američko ministarstvo financija sankcioniralo je Martinova još 2020. godine zbog “ozbiljnog kršenja ljudskih prava u Rusiji”. U obrazloženju ove odluke rečeno je kako je bio osobni savjetnik za sigurnost Ramzana Kadirova, te je s te funkcije djelovao, izravno ili neizravno, upravo u ime Putinova čečenskog gubernatora, prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08