LIKVIDIRAO IH POLICAJAC

Okrutno ubojstvo majke i sina izazvalo bijes u zemlji zloglasnog predsjednika, objavljene i jezive snimke

Eksplicitne snimke pokazuju kako se policajac u civilu svađa sa svojom susjedom i njezinim sinom prije nego što puca u njih iz blizine
Ubijeni Sonya i Frank Gregario
 Twitter

Okrutno ubojstvo majke i njezinog sina, koje je iz neposredne blizine likvidirao policijski službenik koji nije bio na dužnosti, izazvalo je bijes na Filipinima i ponovno pokrenulo pozive na reformu policijskih snaga u toj zemlji, piše Guardian.

Incident, koji je snimio jedan svjedok, pojačao je kritike usmjerene na predsjednika Rodriga Dutertea, kojeg su skupine za zaštitu ljudskih prava optužile da dopušta policiji i vojsci nekažnjeno djelovanje.

Eksplicitne snimke podijeljene na društvenim mrežama pokazuju kako se policajac u civilu svađa sa svojom susjedom i njezinim punoljetnim sinom prije nego što puca u njih iz blizine. Policajac Jonel Nuezca, koji se u nedjelju predao policiji, optužen je za ubojstvo u dvije točke.

Nuezca se navodno prepirao sa svojim susjedima zbog upotrebe petardi popularnih tijekom proslave Božića i Nove godine, prije nego što je pokušao uhititi njezinog sina, 25-godišnjeg Franka Gregaria. Snimka je pokazala Frankovu majku Sonju kako drži svog sina kako bi spriječila njegovo odvođenje, prije nego što ih policajac ustrijeli dva puta.

Jacqueline Ann de Guia, glasnogovornica Komisije za ljudska prava Filipina, opisala je ubojstva kao drska i besmislena. Rekla je: „Vidjeli smo smrt i još malo smrti. Koliko još mora proći dok ovakva ubojstva ne prestanu? "

image
Arhiva
Ted Aljibe/AFP

Na društvenim mrežama je hashtag #stopthekillingsPH široko podijeljen, zajedno s pozivima na pravdu.

Reagirajući na incident koji se dogodio u Tarlacu, gradu sjeverno od Manile, Duterte je rekao da policija mora djelovati u skladu sa zakonom, a incident je opisao kao "prebrutalan".

Grupe za zaštitu ljudskih prava, međutim, ističu da je Duterte više puta poticao policajce da ubijaju osumnjičenike, pa čak i obećavao da će ih zaštititi od kaznenog progona. Jednom je upozorio aktiviste da ne podižu prijave protiv policajaca i vojnih službenika zbog ovakvih ubojstava, rekavši da "oni nikada neće ići u zatvor - ne dok sam ja predsjednik".

Dutertea, koji odbacuje sve optužbe, narod i dalje podržava. Ipak, također se suočava s kontinuiranim međunarodnim nadzorom svojeg kontroverznog rata protiv droge, koji je, prema nekim procjenama, doveo do smrti desetaka tisuća ljudi. Prošli je tjedan međunarodni kazneni sud rekao da postoji "razumna osnova" vjerovati da su tijekom represije počinjeni zločini protiv čovječnosti.

UN-ovo izvješće o ratu protiv droge, objavljeno u lipnju, kaže da gotovo uopće nije bilo kažnjavanja za vansudska ubojstva. Dodali su da postoji određena retorika od strane najviših dužnosnika koji su ohrabrili policiju da se ponaša kao da ima "dopuštenje za ubojstvo".

Nuezca još nije komentirao optužbe. Međutim, Noriel Rombaoa, šef policije u Tarlacu, rekao je lokalnoj televiziji DZMM da je policajac priznao ubojstva.

Harry Roque, glasnogovornik predsjednika, rekao je da ga Duterte neće zaštititi, dodajući da se pucnjava dogodila dok policajac nije bio na dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:08