NESLAGANJE

Olaf Scholz: I Ukrajina mora pomoći u rješavanju spora između Berlina i Kijeva

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj nazvao je Scholza „uvrijeđenom jetrenom kobasicom“ jer je odbio posjetiti Ukrajinu

Olaf Scholz

 John Macdougall/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu je pozvao Ukrajinu da pomogne u ublažavanju diplomatskog spora između dviju zemalja nakon što je Kijev odbio posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog navodne bliskosti s Rusima.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj nazvao je Scholza „uvrijeđenom jetrenom kobasicom“ jer je odbio posjetiti Ukrajinu prije no što ta zemlja izrazi dobrodošlicu Steinmeieru.

„To što se od predsjednika zatražilo da ne dođe je problem za njemačku vladu i njemački narod“, rekao je Scholz nakon sjednice vlade.

„I Ukrajina tu mora odigrati svoj dio“, dodao je.

Ovaj spor događa se u vrijeme kad je njemačka podrška Ukrajini koja se bori protiv ruske invazije ključna radi važnosti te države unutar Europske unije.

Steinmeier je planirao posjetiti Kijev u travnju, no taj je put otkazan. Ukrajinci su socijaldemokratskog predsjednika optužili da je desetljećima politički blizak Rusima.

„Za Steinmeiera je odnos s Rusijom nešto fundamentalno, čak i sveto“, rekao je početkom travnja ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnik.

„Steinmeier je kroz desetljeća razvio paukovu mrežu kontakata u Rusiji. Mnogi ljudi koji su u vladajućoj koaliciji su njezin dio“, dodao je Melnik, pritom imenujući Jensa Plotnera, savjetnika za vanjsku politiku aktualnog kancelara Olafa Scholza, kao i Andreasa Michaelisa, državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova.

Sam Steinmeier je priznao da je činio greške u svom zalaganju za pomirbu s Moskvom kroz koncept „Wandel durch Handel“ – promjene kroz trgovinu.

Njemački mediji prenosili su kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio ugostiti njemačkog kolegu zbog njegove dugogodišnje podrške plinovodu Sjeverni tok 2, izgrađenom između Njemačke i Rusije, ali otkazanom nekoliko dana prije invazije 24. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:16