‘PREKRŠILI SU UGOVOR‘

Olaf Scholz: ‘Putin je glavni krivac za njemačke gospodarske teškoće‘

Rusija više nije pouzdan dobavljač energije, poručio je Scholz

Vladimir Putin i Olaf Scholz

 Afp

Ruski predsjednik krivac je za gospodarske teškoće s kojima se Njemačka suočava, rekao je u nedjelju kancelar Olaf Scholz pri najavi paketa mjera za ublažavanje rasta životnih troškova.

"Putinova Rusija prekršila je ugovore", rekao je Scholz.

Već neko vrijene ne ispunjava obveze o isporukama, rekao je i ocijenio "Rusija više nije pouzdan dobavljač energije".

Protok plina koji isporučuje ruska energetska tvrtka Gazprom smanjivanje zadnjih mjeseci, a u petak je objavila da se prekida ne neodređeno vrijeme zbog curenja ulja u kompresorskoj stanici.

Smrt i razaranje u Ukrajini najteže su posljedice Putinova rata, rekao je Scholz pri čemu je izrazio empatiju za Nijemce koji strahuju od rasta cijena.

"Uzrok te vrlo, vrlo teške situacije je ruska invazija Ukrajine", rekao je njemački kancelar no završio je optimističnom porukom.

"Prebrodit ćemo zimu", rekao je jer se Berlin za to dugo pripremao.

Njemačka vlada u nedjelju je objavila da će osigurati više od 65 milijardi eura vrijedan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom općenito.

U nedjelju je ministarstvo gospodarstva objavilo na Twitteru da je punjenje uskladištenog plina u zemlji premašilo 85 posto kapaciteta.

Vlada je planirala tu granicu postići 1. listopada, odnosno 95 posto do 1.studenoga.

Iako su isporuke putem plinovoda Sjeverni tok 1 sada zaustavljene, skladišta se nastavljaju puniti, rekao je Sebastian Bleschke, čelnik industrijske organizacije za skladištenje energenata.

Uvoz plina iz Norveške, Belgije i Nizozemske sada je količinski veći od plina koji se slao Sjevernim tokom 1 čak i prije potpune obustave,

Međutim, ako se isporuka plina Sjevernim tokom ne nastavi, teško će biti dosegnuti 95 posto, rekao je Bleschke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:01