POPUSTILI MJERE

Olakšanje u Italiji: ‘Očistio sam cijeli raspored! Idem u muzeje, restorane, barove, noćne klubove!‘

U Italiji su od posljednjeg tjedna travnja na snazi lakše mjere borbe protiv virusa, no i dalje stroge
Talijani uzivaju u večeri na terasi restorana nakon četrdesetak dana lockdowna
 Alessandro Serrano‘/agf Alessa/Shutterstock Editorial/Profimedia

Talijani nakon četrdesetak dana strogog lockdownu u kafićima i restoranima napokon mogu piti kavu, vino, objedovati. Vlada je popustila mjere potpunog lockdowna, pa osim restorana i kafića Talijani mogu i u kina (pod uvjetom da je popunjenost kapaciteta do pedeset posto), a muzeji na otvorenom smiju imati i događanja s manjim brojem ljudi.

Iako smiju s prijateljima uživati u čaši vina na terasi, druženje mora završiti do 22 sata, kada se svi ugostiteljski obrti moraju zatvoriti.

Redatelj Ottavio Rosati (71) iz Rima, kazao je da želja za opuštanjem mjera "nisu samo hir, već način da se izbjegne ekonomska katastrofa", a dodao je i da je "očistio cijeli svoj raspored." Ottavio ne kani sjediti doma prekriženih ruku, već "ide u muzeje, restorane i barove. Zatim na zabave i u noćne klubove!"

Četrnaest regija u Italiji trenutno je na "žutoj" razini rizika od zaraze, pet ih je na narančastoj, a jedino je u Sardiniji razina zaraze vrlo visoka, odnosno na crvenoj razini.

Učiteljica Maria Clothilde Malatesta (63) zabrinuta je zbog "neozbiljnosti Talijana", no smatra da se mjere "moraju olakšati, kako bi gospodarstvo išlo naprijed."

Početkom mjeseca zemlja je bilježila više od 23 tisuće slučajeva i petstotinjak smrti, a posljednjih se dana taj broj vrti na oko 13 tisuća slučajeva. Ukupno je u Italiji zabilježeno gotovo četiri milijuna slučajeva zaraze, od čega ih je oko 120 tisuća završilo sa smrtnim ishodom.

Iako je Italija bila jedna od najpogođenijih zemalja na početku pandemije lani, vrhunac zaraze pogodio ju je u studenom, kad je brojala preko trideset tisuća novih slučajeva dnevno.

Kao svakoj turističkoj zemlji, važno im je otvaranje znamenitosti, pa tako posjetitelji smiju u, primjerice, Koloseum. Međutim, samo u individualnim aranžmanima, jer turističke grupe i dalje nisu dopuštene.

U nadolazećim tjednima planiraju otvoriti teretane i bazene s određenim mjerama sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:17