POSLJEDICE RATA

Olena Zelenska: ‘Dok Britanci broje svoje novčiće na računu ili u džepu, mi brojimo žrtve‘

Olena Zelenska izjavila je i da bi kriza bila kraća kad bi podrška Ukrajini bila snažnija

Olena Zelenska

 Ukraine Presidents Office/Alamy/Alamy/Profimedia

Ekonomski utjecaj rata u Ukrajini težak je za saveznike, rekla je prva dama Ukrajine Olena Zelenska za BBC, ali dok Britanci "broje novčiće", Ukrajinci "broje žrtve".

Olena Zelenska gostovala je u ‘Sunday with Laura Kuenssberg‘ te izjavila da bi kriza bila kraća kad bi podrška Ukrajini bila snažnija. U intervjuu snimljenom u Kijevu, također je rekla da je važno nastaviti isticati ljudske žrtve rata.

Također je otkrila da iako svog supruga Volodimira Zelenskog rijetko viđa, oni svaki dan razgovaraju. Bračni par Zelenski u braku je od 2003.

image

Olena Zelenska i Volodimir Zelenski

Abaca/Abaca Press/Profimedia

U opširnom intervjuu koji će danas biti emitiran, Olenu Zelensku upitali su kakvu poruku ima za Britance koji se suočavaju s ogromnim računima za energiju, dijelom zbog ruske invazije na Ukrajinu i utjecaja koji ona ima na svjetske cijene nafte i plina.

"Razumijem da je situacija vrlo teška. Ali dopustite mi da podsjetim da je u vrijeme pandemije covida-19, a ona još uvijek traje, također došlo do poskupljenja i Ukrajina je također bila pogođena. Cijene rastu i u Ukrajini. Ali uz to još i naši ljudi ginu. Dakle, kad počnete brojati novčiće na svom bankovnom računu ili u svome džepu, mi činimo isto i još brojimo svoje žrtve", rekla je Olena Zelenska, prenosi BBC.

image

Olena Zelenska

Ukraine Presidency/ukrainian Pre/Zuma Press/Profimedia

Komentar prve dame Ukrajine uslijedio je nakon prijedloga britanskog premijera Borisa Johnsona tijekom prošlomjesečnog posjeta Kijevu na Dan ukrajinske neovisnosti da će kućanstva diljem Europe morati izdržati povećanje troškova života i ‘ostati uz Ukrajinu‘ kako bi se suprotstavili ruskoj agresiji. Predviđa se i da će stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine dosegnuti najvišu razinu u posljednje 42 godine, i to čak 13,3 posto.

Bank of England rekla je da su glavni razlog visoke inflacije i niskog rasta sve veći računi za energiju, potaknuti ruskom invazijom na Ukrajinu.

Europske zemlje optužile su Rusiju, velikog globalnog dobavljača energije, da koristi plin kao oružje te ograničava opskrbu kao odgovor na sankcije Zapada.

Olena Zelenska također je izjavila za BBC da je ljudima izvan Ukrajine teško razumjeti utjecaj rata na njezine građane, ali je važno podijeliti ljudske priče i koji im je danak ovaj rat uzeo. Rekla je da bi mnoge roditelje dirnula priča o ukrajinskom dječaku koji je prošlog ožujka snimljen kako u suzama prelazi poljsku granicu.

"Mislim da očevi i majke gledajući ovaj video nisu mogli a da ne zaplaču. Ja se uvijek postavljam u njihovu situaciju i mislim da bi svi, svaki čovjek na svijetu trebao napraviti isto", rekla je Zelenska i dodala: "Zato moramo ispričati ove priče, pokazati te priče, jer to su lica jednog rata. Ne broj bačenih bombi, ne količina potrošenog novca, ljudske priče - a takvih priča ima na tisuće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:04