DRAMATIČNA OBJAVA

Olimpijac brani Ukrajinu: ‘Ne šaljite mi poklone za rođendan, šaljite novac ukrajinskoj vojsci‘

Brončani karatist iz Tokija, Stanislav Horuna, pristupio je obrani Ukrajine. Uz njega su boksači Oleksandr Usyk i Vasilij Lomačenko

Stanislav Horuna objavio je video na svom Instagramu gdje pozira obučen u ukrajinsku vojnu uniformu i drži Kalašnjikov

Stanislav Horuna je na Olimpijskim igrama u Tokiju minulo ljeto osvojio brončanu medalju u karateu u kategoriji do 75 kilograma. Bila je to premijera karatea na Olimpijadi i prva ikada muška ukrajinska medalja u tom sportu. Jučer je Horuna proslavio svoj 33 rođendan u bitno drugačijem dekoru. Na svom Instagram profilu objavio je snimku u kojoj nosi maskirnu odoru, na ramenu su mu ukrajinska zastava i grb, a u rukama drži, čini se, AK-47.

- Pozdrav prijatelji. Danas je prvi ožujak i moj rođendan. U slučaju da ste mi htjeli poslati rođendanski poklon, bolje pošaljite taj novac kao donaciju ukrajinskoj vojsci i spomenite Ukrajinu na društvenim mrežama. Hvala. Stanite uz Ukrajinu - govori u objavi na Instagramu Horuna koji trenutno sudjeluje u obrani Kijeva. U metropolu je stigao iz svoga, 500 kilometara udaljenog, rodnog Lavova. Tamo su mu ostali supruga i trogodišnji sin Lev.

U prvim satima ruske invazije Horuna je podijelio objavu na društvenim mrežama u kojoj je istaknuo da je rat počeo i da traje raketiranje Ukrajine. Putina je prozvao Hitlerom 21. stoljeća i na kraju je zaključio: "Prisiljeni smo boriti se. Prisiljeni smo ubiti ili biti ubijeni. Ludo. No, stvarno." Dodavši da je jedina osoba koja treba biti ubijena ruski predsjednik Vladimir Putin.

Objavio je i fotografiju svoga sina s ukrajinskom zastavom i jasno dao do znanja kako ne želi da on ima "braću" koja će mu "ući u kuću po nalogu luđaka." Horuna je u tom postu bratstvo između Ukrajinaca i Rusa nazvao nametnutom misli i populističkom propagandom s ciljem da se manji narod pokori većem. Zahvalio se svim Rusima neistomišljenicima Putina i protivnicima agresije. Dan poslije ove objave, u nedjelju, podijelio je prvu sliku u vojničkoj uniformi.

image

Stanislav Horuna na Olimpijskim igrama osvojio je broncu

Carmen Jaspersen/Afp/Profimedia

Stanislav Horuna je zvijezda svoje države. Prvi je Ukrajinac koji je osvojio seniorsku medalju na svjetskom prvenstvu u karateu, broncu u Bremenu 2014. godine. U svojoj riznici ima i pet odličja s europskih prvenstva. Među njima je i jedan naslov europskog prvaka osvojen u Poreču prošle godine. Ukrajinski savez sportskih novinara ga je 2014. uvrstio u 10 najboljih Ukrajinskih sportaša, a prošle je godine nastupio i u tamošnjoj inačici showa "Plesa sa zvijezdama".

Horuna nije jedina zvijezda iz borilačkih sportova koja je odlučila pristupiti teritorijalnoj obrani Ukrajine. Naravno, najpoznatije su boksačke legende braća Kličko. Vitalij (50) je od 2014. gradonačelnik Kijeva, a političku karijeru je započeo još 2006. godine, kad se prvi puta kandidirao za tu poziciju i izgubio od kontroverznog Leonida Chernovetskog. Njegov mlađi brat, Vladimir (45), navodno je pristupio rezervistima u Kijevu.

image

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva

Handout/kiev Mayor Press-service/afp

Braći Kličko se pridružila i nova generacija ukrajinskih boksača. Vasilij Lomačenko (34), dvostruki olimpijski pobjednik i bivši svjetski prvak u tri divizije, jedan od najraznovrsnijih i najelegantnijih boksača današnjice pristupio je Belgorodsko-dnjestarskom bataljunu terorističke obrane u Odessi gdje mu je obitelj. Lepršavog Ukrajinca vijest o ratu zatekla je u Grčkoj, ali se "Matrix" odlučio na povratak. Putovanje mu je bilo otežano zbog nemogućnosti leta unutar Ukrajine.

image

Vasyl Lomachenko

Jacques Demarthon/Afp/Profimedia

Zato je prvotno odletio do Bukurešta otkuda se zaputio prema Rumunjsko - ukrajinskoj granici i, naposljetku, Odessi. Inače, Vitalij Lomačenko bi se 5. lipnja trebao boriti protiv Australca George Kambososa u meču za titulu svjetskog prvaka u Melbourneu. Dakako, taj meč, iako dogovoren pred svega nekoliko tjedana, sada je pod velikim upitnikom.

Teškaš Oleksandr Usyk, vlasnik WBA, WBO i IBF pojasa svjetskog prvaka, isto brani Ukrajinu. U Kijev je stigao iz Londona, a iz podruma se javio novinarima CNN-a i naznačio im da je spreman ubiti ako bude potrebno.

image

Ukrajinski teškaš Oleksandr Usyk

Jack Guez/Afp/Profimedia

- Ako će htjeti uzeti moj život, ili život mojih bližnjih, tada ću to morati učiniti. No, ne želim to napraviti. Ne želim pucati, ne želim nikoga ubiti, ali ako će oni htjeti ubiti mene neću imati izbora - kazao je Usyk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:13