STANJE PRIPRAVNOSTI

Oluja Isaac napreduje prema Louisiani, Obama proglasio izvanredno stanje

Poremećena je i proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu pa joj je na burzama narasla cijena
 Wikimedia Commons

NEW ORLEANS - Tropska oluja Isaac s vjetrom koji na mahove premašuje 110 km na sat, napredovala je u utorak ujutro u Meksičkom zaljevu u pravcu Louisiane, za koju je američki predsjednik Barack Obama proglasio izvanredno stanje, kao što su učinili i guverneri Floride, Mississippija i Alabame.

Isaac koji bi se trebao pretvoriti u uragan "prije nego dosegne obalu Meksičkog zaljeva" u utorak kasno navečer, prema Američkom centru za nadzor uragana (NHC), trebao bi pogoditi Louisianu, na sedmu obljetnicu razornog uragana Katrina od 29. kolovoza 2005. u kojem je 1.800 osoba smrtno stradalo a načinjeno je desetke milijardi dolara štete, najpogibeljnijeg i najskupljeg u povijesti SAD-a.

Katrina, uragan 3. kategorije s vjetrom jačine do 178 km na sat, opustošio je New Orleans, turističko središte američkog Juga poznato po jazz glazbi i kreolskoj kulturi.

Nova oluja mogla bi izravno pogoditi New Orleans, koji se još oporavlja od Katrine.

- To izaziva veliku tjeskobu kod građana New Orleansa. Želim svima reći kako ja sada vjerujem da ćemo biti dobro, rekao je gradonačelnik New Orleansa Mitt Landrieu.

Također, sustav brana je danas znatno kvalitetniji nego što je bio u doba Katrine pa je mnogo manji strah od razornih poplava kakve su onda pogodile grad.

Zbog dolaska Issaca vlasti su u nekim područjima izdale naloge za evakuaciju stanovništva, a proizvodnja nafte na platformama u Meksičkom zaljevu je poremećena što je izazvalo rast njezine cijene na burzama. BP i Chevron su zaustavili proizvodnju, a BP evakuira svoje radnike s platforme u Zaljevu.

Guverner Louisiane Bobby Jindal već je preporučio ljudima da se pripreme na najgore. "Ako se nalazite u nizinskoj zoni i mislite na evakuaciju, danas je dobar dan da to učinite", savjetovao je on u priopćenju od ponedjeljka.

Središte Isaaca, širokog olujnog sustava koji se kreće prema sjeverozapadu brzinom od 17 km/h povećavajući snagu nad toplim vodama Meksičkog zaljeva, u utorak rano ujutro nalazio se na 410 km jugo-jugoistočno od Mobilea, na obali Mississippija, prema NHC-u.

NHC je upozorio da Isaac može pogoditi gradove i naselja u najmanje tri savezne države u priobalju Meksičkog zaljeva i poplaviti obalu s olujnim plimnim valom visine do 3,6 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:24