NEVRIJEME

Oluja Laura, prerasla u uragan, približava se američkoj obali, prijeti Teksasu i Louisiani

‘Moramo se pripremiti na to da Laura može prerasti u uragan 4. kategorije‘, rekao je teksaški guverner Greg Abbott
Stanovništvo se priprema za dolazak uragana Laure
 Joe Raedle//AFP

Uragan Laura s vjetrom koji je u utorak u Meksičkom zaljevu puhao brzinom od 120 km/h, prijeti američkim saveznim državama Teksasu i Louisiani koje se već bore s pandemijom koronavirusa.

Očekuje se daljnje jačanje Laure kako se bude približavala jugozapadnoj obali Louisiane i jugoistoku Teksasa, kamo uragan treba stići u srijedu navečer, objavilo je Nacionalno središte za uragane (NHC).

NHC, sa sjedištem u Miamiju, upozorava na nagli porast razine mora i na poplave u dijelovima Teksasa, Louisiane i Arkansasa.

"Moramo se pripremiti na to da Laura može prerasti u (uragan) 4. kategorije", rekao je teksaški guverner Greg Abbott.

image
Stanovništvo se priprema za dolazak uragana Laure
Joe Raedle/AFP

Napose je upozorio na snažan vjetar koji će puhati u najšumovitijem dijelu države te na mogućnost tornada.

U usporedbi s uraganom Harveyjem 3. kategorije koji je 2017. prouzročio poplave i odnio 68 života, "ovo će biti nevrijeme s jakim vjetrom", rekao je guverner.

image
Stanovništvo se priprema za dolazak uragana Laure
Joe Raedle//AFP

Tijekom jutra su evakuirana najrizičnija područja, napose na obali, gdje bi razina mora mogla porasti za tri metra. U utorak su u Teksasu otvorena prihvatilišta u kojima su na snazi epidemiološke mjere zaštite od širenja koronavirusa.

"Covid-19 će ostati u Teksasu dok prolazi uragan", rekao je guverner Abbott, pozivajući sve koji mogu da se sklone u hotele i motele kako bi se članovi njihovih obitelji "mogli izolirati".

image
Stanovništvo se priprema za dolazak uragana Laure
Joe Raedle/AFP

Laura koja je u utorak bila na 845 km od Louisiane, donijela je snažne pljuskove i poplave na Haitiju i u Dominikanskoj Republici gdje je najmanje 24 ljudi izgubilo život. Na Kubi je prouzročila tek materijalnu štetu.

Američkoj obali prijeti, u manjoj mjeri, i Marco koji je u nedjelju navečer oslabio u oluju.

Iznimno se rijetko događa da dva uragana ili dvije slične meteorološke pojave dolaze tako blizu jedna drugoj u Meksičkom zaljevu, kažu stručnjaci.

image
Stanovništvo se priprema za dolazak uragana Laure
Callaghan O‘hare//AFP

Razdoblje uragana na Atlantiku koje službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog ove godine bi moglo biti posebno burno. NHC očekuje 25 ciklona od kojih je Laura 12. a Marco 13.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:55