CIARA, POZNATA I KAO SABINE

OLUJA S DVA IMENA SIJE SMRT EUROPOM Poginulo najmanje šest osoba, u Frankfurtu dizalica pala na krov katedrale! Piloti jedva slijetali na aerodrome

 
Prizori štete i nesreća koju je izazvala oluja Ciara diljem Europe
 AFP / dpa Picture-Alliance

Oluja Ciara, koju u Njemačkoj zovu Sabine, odnijela je najmanje šest života. Zračni pomet u dijelovima Njemačke je obustavljen, a stotine tisuće domaćinstava diljem sjeverne Europe je ostalo bez električne energije, javlja u ponedjeljak dpa.

Majka i kći su poginule kad se na njih srušio krov, muškarac se utopio u Švedskoj kad mu se prevrnuo čamac, a dva su muškarca stradala u Sloveniji i Engleskoj kad je na njihove automobile palo drveće. Još jedan muškarac u Njemačkoj se zabio kamion službe koja je čistila posljedice oluje.

Smrtonosna oluja, koja je zahvatila Europu tijekom vikenda, nastavila je uništavati sve pred sobom i tijekom tjedna. Stotine letova je otkazano u Njemačkoj, deseci tisuća kućanstava ostali su bez struje, a zbog srušenih stabala i granja mnoge su ceste blokirane. U Frankfurtu se zbog jakog vjetra na krov katedrale srušio kran.

U Švicarskoj su zbog vjetra brzine od gotovo 150 kilometara na sat zatvorene škole i nekoliko željezničkih linija. U glavnom gradu Belgije, Bruxellesu, s kuća su padali crepovi, a ponegdje se na cestu urušio i dio pročelja.

FOTOGALERIJA: Oluja izazvala je veliku štetu diljem Europe

Na sjeveru Francuske bez struje je ostalo 130 tisuća ljudi, a vatrogasci su morali izlaziti na teren više od tisuću puta. Bez struje su ostali i u Poljskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, a upozorava se i na poplave u Škotskoj i Engleskoj. U pojedinim dijelovima Njemačke bile su zatvorene škole, a i njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn najavio je kako planira prekinuti promet zbog oluje.

Tijekom vikenda bili su obustavljeni letovi i u Frankfurtu i Düsseldorfu. Lufthansa je najavila da će letovi biti otkazani najkasnije do utorka ujutro.

Koliko je oluja jaka, svjedoče i snimke s areodroma diljem Europe na kojima se piloti "hrvaju" s jakim vjetrovima dok se zrakoplovi prilikom slijetanja snažno njišu.

Zbog snažnog vjetra, obilnih kiša i velikih valova djelomično su zatvorene i dvije velike luke na La Mancheu - Dover u Engleskoj i Calais u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:46